Organisationer som erbjuder stöd

Behöver du prata med någon så finns här är en lista på organisationer som erbjuder stöd på telefon, chatt och mejl.

1177 - Ungdomsmottagning Dalarna online

Du som är mellan 13–24 år kan kontakta ungdomsmottagning direkt genom videosamtal i smartphone eller surfplatta.

Hämta appen Ung i Dalarna från App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Ung i Dalarna från Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att komma igång.

Mer information hittar du hos 1177.se - Ungdomsmottagning Dalarna online Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Anhöriglinjen

Om du behöver stöd i din roll som anhörig eller närstående kan du kontakta Anhöriglinjen. Det är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund.

Telefon: 0200-23 95 00

BRIS

BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Sveriges nationella stödlinje för barn, som både till vardags och under krissituationer erbjuder professionellt stöd till barn Bris ger direktstöd till barn i stödkanalerna chatt, telefon och mejl, samt stöd till vuxna för att indirekt stötta barn (exempelvis hur vuxna kan prata med barn om Corona).

BRIS för barn

Barn kan varje dag ringa (nummer 116 111), chatta och mejla till Bris kuratorer.
Öppettider: 9–12 på vardagar, 14–21 alla dagar

BRIS för vuxna om barn

Bris tips till vuxna, i samarbete med krisinformation.se, finns på https://www.krisinformation.se/artiklar/sa-pratar-du-med-barn-om-coronaviruset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du som vuxen kan kontakta Bris kuratorer klockan 9–12 varje vardag på 0771-50 50 50. Mer information hittar du på BRIS sidor om stöd för vuxna om barn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis hos Röda Korsets Ungdomsförbund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.

Jourhavande medmänniska

Om du behöver dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar på natten. Det finns också möjlighet att chatta med jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst

Jourhavande präst Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan vara anonym, om du vill.

Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.

Det finns också möjlighet att mejla eller chatta.

Jourlinje för döva – tre dagar i veckan

Sedan början av maj finns en bildtelefon dit döva boende i Dalarna och Västmanland kan vända sig med sin oro.

Öppettider:

  • Måndag klockan 10–16
  • Onsdag klockan 10–19
  • Fredag klockan 10–16

Ring in på följande bildtelefon: svenskakyrkan@ectalk.se

Numret är öppet för alla oavsett livsåskådning eller trosuppfattning. Det bemannas i första hand av teckenspråkiga präster

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder samtalsstöd via telefon dygnet runt. De kan även hjälpa dig med kontaktuppgifter till socialtjänst, socialjour eller kvinnojour. Telefonsamtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-50 50 50

Kyrkans SOS

Behöver du prata med en medmänniska när livet känns svårt kan du kontakta Kyrkans SOS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Du kan välja att varar anonym när du kontaktar jourtelefonen eller SOS-brevlådan. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan.

Telefon: 0771-800 650

Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar.

Lifeline

Lifeline Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en ideell kristen jourlinje där du kan dela dina tankar, känslor och funderingar anonymt om livet och dess mening med en medmänniska som lyssnar. De som svarar har fått utbildning i samtalsstöd. Du kan ringa eller mejla.

Telefon: 010-498 10 10

Roks

Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt tjejer och kvinnor via telefon och andra insatser.

Socialtjänsten i Rättvik

Barn, ungdomar och vuxna som blivit utsatta för våld i nära relation kan få stöd och hjälp hos oss på socialtjänsten. Våldet kan vara fysiskt, psykiskt, sexuellt, ekonomiskt, materiellt eller så kallat hedersrelaterat våld. Du är välkommen oavsett ålder eller kön. Även du som använder eller har använt våld i en nära relation kan få hjälp att hantera din ilska. Känner du oro för egen del eller för någon annan – hjälp och stöd finns.

Den du pratar med har tystnadsplikt.

Behöver du akut hjälp ring 112.

Mottagningstelefon: 0248-70 220 vardagar klockan 8–12 och 13–16.

Övriga tider ringer du 112 och ber att bli kopplad till Socialjouren.

Terrafem

Terrafem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. driver Sveriges enda rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst. För närvarande kan kvinnor få stöd och råd på 69 språk.

Telefon: 020- 52 10 10. Samtalet syns inte på din telefonräkning.

Tjejjouren.se

Tjejjouren.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samlar alla Sveriges tjejjourer och ungdomsjourer. På sajten finns också frågelåda och en informationsbank.

Tris.se

Tris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. står för Tjejers rätt i samhället. De erbjuder jourtelefon och stöd till dig som lever med hedersvåld.

Unizon

Unizon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har jourer runt om i landet som erbjuder stöd åt kvinnor och tjejer via telefon och andra insatser. Vissa jourer vänder sig även till våldsutsatta män.

Äldrelinjen

Föreningen Minds Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. stödtelefon för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt.

Ring Äldrelinjen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på tel: 020-22 22 33, vardagar mellan 10-15, för att prata med en av våra volontärer.