Rättviks kommun
Rättviks kommun

Frågor och svar angående asylsökande

Asylsökande är personer som erbjuds tillfälligt skydd av Sverige under tiden deras ansökan om asyl prövas.

Flyktingsituationen

Omkring 71 miljoner människor i världen befinner sig idag på flykt.

Under 2019 har Sverige tagit emot ca 20 000 asylsökande och Migrationsverkets prognos för 2020 är att antalet asylsökande inte kommer att öka.

När en flykting får uppehållstillstånd

Beviljas uppehållstillstånd så är det bosättningsenheten på Migrationsverket som anvisar personen till en kommun. Rättvik ska ta emot 17 personer under 2019. Kommunens ansvar är att erbjuda ett första boende, erbjuda SFI* och samhällsorientering till de nyanlända.
SFI = svenska för invandrare

Vilket ansvar har Rättviks kommun gällande asylsökande?

Kommunens ansvar är att erbjuda skolgång för barn till asylsökande. I vissa fall är kommunen också skyldig att erbjuda boendeplats på till exempel stödboende eller i familjehem

Kommunen erhåller ersättning enligt belopp fastställda av regeringen för att ta emot asylsökande.

Migrationsverkets ansvar

Migrationsverket är myndigheten som har huvudansvaret för de asylsökande. Migrationsverket ansvarar för personernas försörjning och uppehälle under asylprocessen.

Migrationsverket har sitt regionkontor i Borlänge.

Ring till Migrationsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besöksadress och öppettider för Migrationsverkets kontor i Borlängelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Migrationsverket
Här kan du se en Powerpoint-presentation som med 16 bilder beskriver olika aktörers ansvar för nyanlända asylsökande som kommer till en kommunPDF.

Vill du veta mer?

Migrationsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information om asylprocessen, regler och annan nyttig information.

Krisinformation.se har en länksamling för flyktingsituationenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På webbplatsen Informationsverige.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns mycket anpassad information att hämta och en hel del översatt. Där finns även information om Rättviklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa om Arbetsförmedlingens ansvar och roll i flyktingmottagandetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.