Gifta sig, partnerskap

Två guldringar.

mostphotos.com/Marek Kosmal.

Borgerlig vigsel

Vill ni gifta er borgerligt vänder ni er till någon av våra vigselförrättare för tidsbokning och information. Vigseln är gratis. Kontaktuppgifter hittar du under "Vigselförrättare" i menyn till vänster.

Vigselförrättarna, som utsetts av Länsstyrelsen finns presenterade på en av undersidorna.

Borgerlig vigsel är en ceremoni utan religiösa inslag och den tar cirka fem minuter.

Viktigt att veta

Innan ni kontaktar Rättvik kommuns vigselförrättare för bokning av tid, ansök om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att skatteverket undersöker om det finns lagligt hinder för att ni gifter er. Beställ blanketten SKV 7880 på telefon 020-56 70 00 eller hämta den på www.skatteverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Informationen finns även på flera språk.

De intyg ni får av Skatteverket när hindersprövningen är klar kallas ”Intyg hindersprövning” och ”Intyg vigsel”. Lämna dessa till vigselförrättaren senast en vecka innan vigseln.

Anlita två myndiga vittnen som närvarar vid vigseln. Lämna deras namn och adress till vigselförrättaren senast en vecka före vigseln.

Ta med legitimation till vigseln.
Efter vigseln får ni ett vigselbevis. Vigselförrättaren underrättar Skatteverket (som ansvarar för folkbokföringen) om vigseln.

Partnerskap

Enligt beslut i riksdagen upphörde lagen om registrerat partnerskap att gälla från och med 1 maj 2009 och istället har äktenskapsbalken och andra författningar som angår makar gjorts könsneutrala. Från och med den 1 maj ingås endast äktenskap genom vigsel.

Ett tidigare registrerat partnerskap som registrerats här i landet gäller som ett äktenskap om man anmäler till Skatteverket att man så önskar. Om anmälan inte görs fortsätter partnerskapet att gälla som registrerat partnerskap. Man kan istället för en anmälan till Skatteverket omvandla partnerskapet till äktenskap vid en vigselförrättning.

Kyrklig vigsel

Rättviks Pastorat
0248-73 650 (öppet måndag, tisdag, torsdag samt fredag klockan 9–12 och 13–15, onsdagar stängt.)
Under jul- och nyårshelgerna är öppettiderna begränsade.
rattviks.pastorat@svenskakyrkan.se