Skilsmässa och separation

Föräldrar kan skiljas från varandra men inte från barnen. Ert barn har rätt till båda sina föräldrar. Det är därför viktigt att föräldrar som inte lever tillsammans försöker finna den lösning som är bäst för barnen.

Vid familjerätten i Rättviks kommun kan Du få hjälp och rådgivning om frågor som rör separation, skilsmässa, vårdnad, boende och umgänge. Ni kan också få hjälp med samarbetssamtal.

Du kan också vända dig till familjerådgivningen som ligger i Leksand. Familje­råd­givningen vänder sig boende i Gagnef, Leksand, Rättvik och Vansbro kommuner

I Rättviks kommun erbjuder vi stödgruppen "Skilda Världar" för barn och ungdomar med separerade föräldrar. Läs mer på sidan Barn i separationer.

Ansökan om äktenskapsskillnad (skilsmässa)

Ansökan om skilsmässa lämnas till tingsrätten. Du kan ansöka om skilsmässa på egen hand eller gemensamt med din maka, make eller registrerade partner. Om ni har minderåriga barn tillsammans får ni alltid sex månaders betänketid innan skilsmässan går igenom.

Mer information och blanketter för att ansöka om skilsmässa hittar du via tingsrättens webbsida Skilsmässa och bodelning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Kontakt

Familjerättssekreterare

Lena Linzie
0248-70 211

Måndag, onsdag, torsdag och fredag
klockan 8.30–9.30

Familjerådgivning

0247-15 188

Familjebehandlarna

0248-70 373

Socialtjänstens reception

0248-70 220

Postadress

Rättviks kommun
795 80 Rättvik