Rättviks kommun
Rättviks kommun
2015-02-01

Stödkonsert för Folkmusikens hus och Hagströmsamlingen på Dalarnas museum

Kl. 17 är förväntningarna höga i köerna utanför kyrkan.

Rättviks kyrka. Foto: © Yvonné Öhrnell.

Rättviks kyrka var scen för en fartfylld kväll med musik och glädje under lördagskvällen.
Ett flertal grupper spelade och sjöng för en publik i alla åldrar.

Alla intäkter gick oavkortat till Folkmusikens Hus och Hagströmsamlingen på Dalarnas museum, de medverkande ställde upp helt gratis.

Förutom artister, funktionärer och arrangörer har även 28 företag och privatpersoner sponsrat konserten.

Det här är 4:e året konserten arrangeras. Hagströminsamlingen har när kvällen är slut hittills fått 228 500 kronor. 2014 fick Rättviks musikskola ett bidrag och i år var det Folkmusikens hus tur.

87 000 kr delades ut under kvällens konsert

Två stora checkar och en röd gitarr har delats ut i kväll.

Mottagare och utdelare. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

Hagströmsamlingen på Dalarnas Museumlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Folkmusikens hus fick vardera 43 500 kronor till respektive verksamhet.

Ann Olander från Dalarnas Museum berättade att pengarna ska användas till förverkligandet av en permanent Hagströmutställning på museet.

Per Gudmundsson från Folkmusikens hus berättade att pengarna var mycket välkomna. De går till ungdomsarbetet och Ethnolägret som arrangeras varje sommar. Där träffas ungdomar mellan 17 och 25 år från hela världen för att lära ny musik och lära ut "sin" musik.

De tre eldsjälarna, Berit Zetterqvist, Jonny Olsson och Thomas Tjäder fick av Dalarnas Museum, Hagströmsamlingen, en Hagström Viking 100´. Exemplaret är en av de 58 gitarrer, som tillverkats speciellt för att tilldelas de som gjort stora insatser för att förverkliga att museet haft möjlighet att köpa insamlingen.

En vandringsutställning, som bland annat ska visas i USA, och en permanent utställning på Dalarnas Museum planeras och pengarna behövs för att förverkliga det.

Ethnolägret startade 1990 och 2015 blir ett stort jubileumsår. De medverkande på lägret genomför konserter bland annat på Bingsjöstämman och under Musik vid Siljan.

Country – Bluegrass – Folk music

Tema för kvällen är Take me home, country road.

Medverkande

Görasbacken spelmän

Leif Göras, Anna Göras, Karin Göras, Slars Lisa Jöneberg och Gustaf Melén, alla på fiol. Gruppen har i kväll förstärkts med dragspelaren Bertil Skeri.

Om Görasbacken får vi veta att flera av medlemmarna bor där och de som inte gör det vill.

Spelmän i Rättviks kyrka

Görasbacken spelmän. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

FMH – Görasbacken – Berit Zetterqvist

Insläppet öppnade kl. 17. Görasbacken underhöll publiken när de intog sina platser. Efter en dryg halvtimme fick Görasbacken förstärkning av FMH Trio, Folkmusikens hus spelmän Ola Bäckström, Per Gudmundsson och Jon Holmén samt Klöver Tre och Berit Zetterqvist.

Många musiker på "scenen".

Görasbacken förstärkt med FMH och Berit Zetterqvist. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

Berit spelar dragspel och Leif fiol.

Berit Zetterqvist och Leif Göras. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

Klöver Tre

Idag Thomas Tjäder, Anders Olpers och Jonny Olsson. Dagen till ära är trumslagaren Anders Enmalm från Orsa inbjuden. Han ersätter ordinarie trummisen, Kristian Solin, som är i New York.

Många undrar varför de heter Klöver Tre. Jonny berättar att det är tre i bandet som har klöver, och det är inte han.

Bandet Klöver Tre i kyrkan.

Klöver Tre. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

Ronda

Mia Börjes Björklund, Simon Vågbratt, Erik Backlund, Sol Magnus och Pers Alexander. Jonathan Jobz, slagverk, var under kvällen bandets gäst.

Alla undrar varför de heter Ronda. Ronda är ett förföriskt skogsrå som lurar karlar i fördärvet. Bandet har en kvinnlig medlem och ..., ja inte i fördärvet men väl som bandmedlemmar.

Bandet Ronda.

Ronda. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

Tivoli Blå

Björn Tyskhagen, Per Wikström, Johan Erkers, Emil Rotsjö och Anders Raunio–Törnblad.

Bandet har funnits i många år och det var när de funderade på att byta namn som de spelade den gamla irländska melodin, Tivoli Blå, och dagens namn på gruppen var givet.

Bandet Tivoli Blå.

Tivoli Blå. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

G2

Christoffer Olsson, Erik Igelström, Jens Koch, Jimmy Sunnebrandt och Tobias Strömberg.

2007 utsågs det då relativt nya bandet till Europas bästa bluegraasband. Nyligen hemkomna från Nashville, där de spelat in sin tredje skiva, kom de fyllda av spelglädje, om än med vissa vedermödor, till Rättvik.

Starten gick från Haninge, utanför Stockholm, för en av medlemmarna. När han skulle plocka upp Jens, banjo, visar det sig att Jens skurit sig ganska svårt i ena handen när han gav sig i kast med en avocado. Resan till Rättvik bjöd inte på det allra bästa väglaget.

Nåja, en matbit före spelningen skulle intas och då möter de en av de andra bandmedlemmarna som fått ena sidan på sin bil intryckt vid en påkörning. Inte nog med det, Erik med bil påträffades i ett snöfyllt dike.

En händelsefylld dag för bandet som inte lät sig nedslås. De bjöd på bluegrass av högsta klass. Ett smakprov från den nya skivan fick vi oss också till livs.

G2:s webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Bandet G2.

G2. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.

Konferencierer och ett band i bakgrunden.

Kyrkoherde Sven Trädgårdh och blivande kyrkoherde Monica Jones. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.


Monica Jones, kvällens konferencier och Rättviks blivande kyrkoherde fick visa kyrkoherde Sven Trädgårdh att hon klarade av uppgiften. Efter att ha suttit i nära två timmar var det dags att få publiken att resa sig och röra på kroppen. Monica klarade uppgiften med bravur och Sven vågar med tillförlit lämna över uppgiften till henne.

En oförglömlig kväll fylld av spelglädje.

Publiken går ut från kyrkan.

Publiken på väg hem. Foto: © 2015, Yvonné Öhrnell.