Lokstallarna i Rättvik har återinvigts – nytt liv i historisk byggnad

Onsdagen den 4 juni 2025 återinvigdes Lokstallarna i Rättvik efter flera års omfattande renoveringsarbete. Den anrika byggnaden från 1890 har nu fått nytt liv och blir en plats där kultur, näringsliv och föreningsliv kan samverka – och därigenom bidra till att stärka Rättvik som attraktivt besöksmål och levande ort.
Invigningsdagen inleddes med bandklippning av Jonny Jones (C), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden samt samhällsutvecklingsutskottet. Besökarna fick ta del av en presentation om utställningen Aquanauts – Expeditionen till Siljansringen av Pompe Hedengren. Invigningen bjöd även på en inblick i Wolf & Malmbergs idéer för året-runt-verksamhet i byggnaden.

Lokstallarna, som uppfördes omkring 1890, användes ursprungligen som stall för ånglok och har spelat en viktig roll i Rättviks industriella historia. Sedan dess har byggnaden haft olika användningsområden, bland annat som vandrarhem. Nu får den nytt liv som besöksmål och kreativ arena.
När kommunen tog över byggnaden 2006 inleddes ett långsiktigt arbete för att bevara och utveckla platsen. Efter en första renoveringsetapp där taket förstärktes och isolerades, färdigställdes under våren 2025 en andra etapp med nya golv, putsade väggar, elinstallationer och grundläggande infrastruktur för publik verksamhet.
— Målet har varit att skapa en flexibel arena där många verksamheter så som konst, scenkonst, kultur, näringsliv och föreningsliv kan samverka, dra nytta av och utvecklas tillsammans, säger Per-Johan Backlund, förvaltningschef, samhällsutvecklingsförvaltningen i Rättviks kommun.
Lokstallarna rymmer fyra större hallar på totalt 800 kvadratmeter med upp till 15 meter i takhöjd. Två av hallarna har ljusa ytor som lämpar sig för utställningar, försäljning och enklare servering. En av hallarna är utformad som en så kallad blackbox – anpassad för konserter, scenkonst och andra publika evenemang.
Invigningen symboliserar inte bara färdigställandet av en fysisk renovering, utan också ett startskott för nya samarbeten och framtida verksamheter i en av Rättviks mest unika byggnader.
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin