2025-05-26

Krönika: Det börjar innan det brister

Snart är det skolavslutning. Barn och unga i Rättvik kliver ut ur klassrummen med sommar i kroppen och livet framför sig. För några väntar några veckors ledighet. För andra: studenten.

Ulrica Momqvist.

Vi vuxna står där bredvid. Glada, stolta, kanske lite rörda. Jag själv ser fram emot att få vara med när mina barn slutar skolåret på Söderås skola – en av våra fina byskolor i Rättvik, nyligen ombyggd och renoverad. Det blir en stund att njuta av, och att stanna upp en liten stund i allt det som rör sig omkring oss.

Men ibland gnager också en oro. Hur mår de egentligen? Vad bär de med sig hem över sommaren? För de allra flesta väntar lediga dagar och tid med familj och vänner. Men inte för alla.

För även i en liten kommun som Rättvik ser vi att fler barn far illa. Antalet placeringar ökar i hela landet och det är en utveckling som vi helst skulle slippa. Först och främst för barnens skull men även för att det blir en stor kostnad för kommunen. När ett barn placeras utanför hemmet är det ofta för sent. Då har något redan gått sönder.

Därför behöver vi bli bättre på att finnas där i tid. Att se, lyssna och agera innan problemen växer. Det är vad det förebyggande handlar om. Och det är också därför vi satsar på att skapa en familjecentral i Rättvik. Ett gemensamt arbete mellan kommunen och regionen, där barnhälsovård, socialtjänst och andra viktiga delar samlas – nära dem det gäller.

Att kommunen köpt fastigheten där vårdcentralen finns är en viktig del i det här. Det gör familjecentralen möjlig, både praktiskt och på sikt. Det är ett konkret steg för att samla viktiga verksamheter under samma tak. För när vuxna som jobbar med barn samarbetar och utbyter kunskap, blir det lättare att se tidiga tecken och ge rätt stöd.

Arbetet är i gång. Det löser inte allt, men det är ett viktigt steg för att skapa trygghet tidigt, och göra det enkelt för familjer att få stöd.

Och ibland visar sig det förebyggande i ännu mindre gester. Som när personalen på Stiernhööksgymnasiet nyligen drog i gång en klädinsamling inför studentfirandet. För det kan vara dyrt att köpa nytt och det är inte alla som vill eller kan. Nu har elever kunnat prova kläder, hitta något som passar, känna sig fina.

Det är ett initiativ som handlar om omtanke. Men också om hållbarhet. Att återanvända i stället för att köpa nytt. Att visa att det finns alternativ – både för plånboken och för miljön.

Det behöver inte vara stort för att betyda något.

Att finnas där. I rätt tid. Det gäller både stora saker som det svåra i livet och i all sin enkelhet: en klänning till balen.

Ulrica Momqvist
Kommunstyrelsens ordförande (C)