Krönika: Har du också reagerat på de höjda VA-taxorna?
Vatten och avlopp (VA) är en självklarhet i vårt moderna samhälle, men vad som ofta glöms bort är de enorma investeringar som krävs för att upprätthålla och utveckla infrastrukturen. Just nu ser vi skenande VA-taxor i hela landet. Även vi i Rättvik drabbas av detta.

Varför säger man att VA-underhållet är eftersatt? Därför att det är sant. Vatten- och avloppssystemet är ett gigantiskt infrastruktursystem där mycket ligger under marken och sällan syns. Fokus har under lång tid legat på driften, medan underhållet har skjutits framför oss. Allt för ofta har det arbetats med kortsiktiga lösningar, vilket nu resulterat i en eskalerande underhållsskuld.
Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten skulle det krävas investeringar på minst 23 miljarder kronor per år de kommande 20 åren för att rusta upp och modernisera hela Sveriges VA-system. I dagsläget investeras långt mindre än så, vilket leder till att problemen bara växer.
I Rättvik står vi inför samma utmaningar som många andra kommuner. Våra VA-anläggningar är gamla och i behov av upprustning, och vi kan inte längre skjuta på nödvändiga investeringar. Ett exempel är att vi i Sverige idag har ett vattenläckage på runt 20 procent, vilket betyder att en femtedel av det rena dricksvattnet aldrig når hushållen. Detta är en ineffektivitet vi inte har råd med.
Men varför kan vi inte bara ta pengarna från kommunalskatten eller andra tillgångar som kommunen har, för att hålla nere VA-taxorna? Jo, därför att lagen säger att VA-verksamheten måste bära sina egna kostnader och inte får finansieras med skattepengar. Enligt kommunallagen ska VA betalas av de som är anslutna till VA-nätet, det så kallade VA-kollektivet.
I Rättviks kommun investeras under 2024–25 sammanlagt 164 miljoner kronor, följt av 69 miljoner kronor 2026 och 52 miljoner kronor 2027. Dessa satsningar är helt nödvändiga för att säkerställa en fungerande och hållbar VA-infrastruktur.
Utöver det eftersatta underhållet påverkar också klimatförändringar vår VA-infrastruktur. De VA-system som byggdes upp på 60- och 70-talet var anpassade efter en annan tid, och nu krävs omfattande moderniseringar för att möta dagens krav. Samtidigt behöver vi ha beredskap för samhällsstörningar, sabotage och andra säkerhetshot som kan påverka vår vattenförsörjning.
Jag är medveten om att höjda taxor kan kännas tufft för våra invånare, men vi har gjort en ansvarsfull avvägning i besluten. Alternativet – att fortsätta skjuta problemen framför oss – är inte hållbart. Jag ser VA-infrastrukturen som en avgörande del av välfärden, den måste bara fungera, men det kräver att vi tar de nödvändiga besluten nu. Det handlar om att ta ansvar, att inte skjuta över problemen till kommande generationer och se till att vi inte hamnar i samma läge igen om 50 år.
Ulrica Momqvist (C)
Kommunstyrelsens ordförande
Denna sida uppdaterades av Birgitta Svensson