2025-03-17

Företagsstafetten besöker Rättviks Bilservice

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Rättviks Bilservice.

Från vänster: Byggnadsinspektör Henrik Knapp, Magne Stöa, Tomas Lissolas och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Fredrik Ollén.

Rättviks Bilservice grundades 1973 av Rolf Jonsson. Vid besöket träffar vi den nuvarande ägaren Tomas Lissolas som är vd och ansvarar för bilförsäljningen.

Tomas har gjort allt under de 35 år han arbetat i företaget. Han har arbetat med bilplåt, på verkstaden, med kundservice, bilförsäljning och nu vd och delägare. Tomas har en partner som heter Magnus Back som fokuserar på service och reparationer. Sedan 1988 är de återförsäljare för Mitsubishi. Rättviks Bilservice har åtta anställda i en komplett fullserviceanläggning för försäljning, reparation och service, glas, däck och fälg samt plåtverkstad. De arbetar inte enbart med Mitsubishi utan reparerar alla bilmärken och samarbetar med alla försäkringsbolag. De är även auktoriserade för Subaru-service.

Det finns en billackering i samma fastighet och målsättningen som MRF-medlem är att du alltid ska få bästa tänkbara service. Rättviks Bilservice säljer även begagnade bilar av alla märken och äger fastigheten de befinner sig i. De har heller ingen personalomsättning och alla som jobbar här har varit här väldigt länge.

Under besöket träffar vi även Magne Stöa som var delägare mellan åren 1997 till 2021 då han lämnade över till Thomas och Magnus. Magne är en av flera som under dessa år varit med och byggt upp företaget till vad det är i dag. 1975 började Magne som lärling och har under åren gjort det mesta på företaget. Från början ansvarade inte Rättviks Bilservice för bilförsäljningen utan det var en extern part som skötte denna. 1990 frågade Rolf om inte Magne vill ta över bilförsäljningen. Magne sa ”Ja”, och sedan dess har Rättviks Bilservice även skött försäljningen. Magne jobbar fortfarande och nu är det cirka två dagar i veckan med att sköta försäkringsskador och göra reparationskalkyler.

En period under mitten av 1990-talet var Rättvik ett riktigt bilmecka där totalt fem olika billeverantörer med olika märken arbetade tillsammans. Det var gemensam marknadsföring och annonsering för att attrahera de som funderade på att byta bil att komma till Rättvik. Detta var vida känt i hela Dalarna under lång tid.

I dag säljs i genomsnitt 180–200 nya och begagnade bilar per år vilket är något mindre än innan elektrifieringen av bilar. Det är mest återkommande kunder från Rättvik med omnejd men även från Mora, Orsa och Leksand. En utmaning är att hitta en bra medelväg mellan försäljning av nya och begagnade bilar. Vid nybilsförsäljning så kommer det i nio fall av tio in en begagnad bil till företaget som på sikt ska hitta en ny ägare.

Vid eventuella nedgångar i konjunkturen så påverkas oftast enbart nybilsförsäljningen.

Vad är bra med Rättvik?

– Det finns mycket att göra och mycket att välja på, ett stort utbud av allt – restauranger som ett exempel. Det är positivt med de byskolor som vi har i kommunen. Som företag har det fungerat bra, inte så mycket med kommunen att göra, svarar Tomas och Magne.

Vad kan bli bättre med Rättvik?

Här kommer frågan om upphandling upp. Det skulle kunna göras på ett bättre sätt. Att man väver in allt i de förfrågningar som kommer ut. Så man hittar det rätta för Rättviks Kommun när det gäller ekonomi.

Tack Tomas för ett trevligt och givande besök.