Företagsstafetten besöker Dalecarlia Clinical Research

Från vänster: Mia Björkman Larnefeldt, Hans Larnefeldt och kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Fredrik Ollén.
Vi besöker Dalecarlia Clinical Research i Rättvik. Deras fokus är att arbeta med klinisk läkemedelsforskning. De är inte en del av landstinget utan ett av flera olika prövningscentra i Sverige. Uppdrag får de från olika läkemedelsföretag och universitet i hela världen.
Det finns fem liknande företag i Sverige och Dalecarlia Clinical Research har haft sin verksamhet längst. De studier som genomförs här berör många områden. Många rör mediciner för diabetes, blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. Det handlar mycket om att förebygga följdsjukdomar (framför allt hjärtinfarkt och stroke) till diabetes, högt blodtryck och blodfettrubbning.
De rekryterar forskningspersoner som uppfyller uppställda kriterier för aktuell studie. Dessa personer ställer huvudsakligen upp för att bidra till utvecklingen inom detta område. De upplever också personliga fördelar som att vara noggrant kontrollerad av personal som är särskilt intresserade av området och uppskattar att få träffa samma personer vid vårdkontakter. I allmänhet får hälften av försökspersonerna behandling A och hälften behandling B. Därefter kontrolleras personerna regelbundet och noggrant. Vid studiens slut sammanställs resultaten och man kommer fram till vilken behandling som är bäst.
Vi träffar Mia Björkman Larnefeldt och Hans Larnefeldt som äger företaget tillsammans. De har båda en gedigen kompetens med snart 40 år inom sjukvården. Båda arbetade inom allmänvården innan de tog steget över till forskningsvärlden. Idag har de genomfört ett 60-tal olika studier, vilket innebär lika många nya mediciner. Av dessa 60 studier så är det enbart två som inte gått hela vägen till färdig produkt. Bland de 60 lyfter de speciellt fram Forxiga som används vid behandling av typ 2-diabetes, hjärtsvikt och kroniska njursjukdomar. Det är hela tiden en kapplöpning om vem som ska komma först med ett nytt läkemedel och nå ut på marknaden.
Anledningen till att Dalecarlia Clinical Research finns i Rättvik är helt och hållet Mia och Hans förtjänst. När Hans skulle göra sin AT-tjänstgöring var ett av önskemålen att det måste finnas en travbana i närheten eftersom detta är ett stort intresse. Helst skulle det vara någorlunda nära till Stockholm. Flyttlasset gick då till Gävle och efter några flyttar till så blev det till slut Rättvik och tjänstgöring på vårdcentralen. Mia är från Rättvik och har bestämt sig för att det är där hon vill vara.
Processen för att prova fram ett nytt läkemedel är att det startas upp med olika djurförsök för att se hur det fungerar under en period. Efter det kommer Fas 1 där mänskliga försök genomförs under en tid. Det är säkra tester eftersom det sker kontroller hela tiden och testerna kan stoppas vid minsta lilla felaktighet. Sedan kommer Fas 2 med korta studier på riktiga patienter som är i behov av behandlingen. Målet här är att hitta rätt dosering vid varje tillfälle av medicineringen. Nästa steg är Fas 3 som sker under en längre period och då vet man oftast vilken dosering som ska ges. Fas 4 sker när läkemedlet är registrerat och det är mestadels uppföljningsstudier. Det tar oftast tio år att plocka fram ett nytt läkemedel. Varje fas i sig tar olika lång tid att genomföra. Längst är studierna där man undersöker om medicinen kan förebygga följdsjukdomar. Dessa pågår i cirka fyra till fem år.
Eftersom både Mia och Hans har börjar fundera på framtiden har de redan nu börjat se sig om efter någon eller några som vill ta över verksamheten. Det hade varit tråkigt att behöva lägga ner efter alla år.
Under samtalet så kommer vi in på Mia och Hans relation som gift par. Vad är deras framgångsfaktor för att få det att fungera både privat och på jobbet? Här är några saker:
- De pratar inte mycket jobb när de är lediga. Klart det kan hända ibland men inte ofta.
- De har samma intresse och är dedikerade till de som de arbetar med.
- De kompletterar varandra mycket bra, både arbetsmässigt och privat. De är ett sammansvetsat team.
Vad är bra med Rättvik?
Närheten till allt, affärer som fritidsaktiviteter och Rättvik har ett stort utbud med bra erbjudanden. Det som behövs finns i Rättvik. Båda tycker att det råder en positiv attityd och en framåtanda både i kommunen och hos befolkningen.
Vad kan bli bättre med Rättvik?
Här kommer det fram fyra punkter från Mia och Hans:
- Projektet Sjöstad behöver komma igång. Detta skulle vara en positiv utveckling för Rättvik.
- Toppstugan i Rättviksbacken behöver renoveras.
- Taxi behövs i Rättvik. Det finns en stor efterfrågan för detta.
- Informationsskyltar vid både södra och norra infarten där vi kan visa upp vad som händer i Rättvik under hela året.
Mer information
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin