Företagsstafetten besöker Dala Choklad

Från vänster: Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande och Åsa Eriksson.
Dala Choklad är ett företag som ligger på Badhusgatan 7 i Rättvik. När vi kliver in genom dörren möts vi av en underbar doft av choklad. Det är tända ljus och julstämningen känns påtaglig.
Vi träffar Åsa Eriksson som sedan 2013 äger företaget. Innan Åsa tog över verksamheten ägde Klockar Margareta Momqvist företaget och hon startade Dala Choklad redan 1998. Då höll hon till på sin gård i Söderås.
Bakgrunden till att Åsa äger företaget i dag är egentligen en tillfällighet. Åsa är från Rättvik och hon hamnade i Uppsala tillsammans med maken Mattias. Båda arbetade i restaurangbranschen, Åsa inom service och Mattias som kock. Familjen växte och arbetstider, logistik, barnomsorg och andra saker var inte optimala för att få ett familjeliv att fungera. Detta ledde till att Åsa bestämde sig för att utbilda sig till konditor. Praktiken påverkade Åsa väldigt positivt och hon började inse att det är ett riktigt hantverk att arbeta med choklad. Du behöver vara kreativ, smaksäker och ha en förmåga att plocka upp saker som är aktuella just nu. Efter praktiken fick Åsa anställning i företaget och hon kände att det är det här som hon vill göra i framtiden.
De blev ännu fler i familjen och bestämde sig för att flytta hem till Rättvik igen. Vid Åsas första kontakt med Arbetsförmedlingen i Rättvik fick hon information om att Dala Choklad sökte personal. Åsa fick jobbet och började arbeta med Klockar Margareta, som då hade sålt företaget men var kvar som anställd. 2013 begärs företaget i konkurs och Åsa känner att det öppnas en möjlighet och hon köper verksamheten. I familjens ägo, och i grannhuset där Åsa bor idag, fanns en större lokal som tidigare varit en bilverkstad med tillhörande smörjgrop. Åsa såg potentialen i lokalen och efter en totalrenovering så flyttar Dala Choklad in både produktion och butik där 2017.
I produktionen finns totalt tre maskiner som används för chokladtillverkning. Allt i produktion sker för hand. Åsa arbetar enbart med den finaste ljusa och mörka belgiska chokladen som finns. Åsa erbjuder både praliner och kakor. Det gäller att vara mycket kreativ i processen och det gäller att testa sig fram till nya smaker. Oftast funderar Åsa en längre period på vad som passar ihop och ibland hänger det ihop med vilken årstid det är. Inför jul dyker det upp smaker som förknippas med denna tid på året. Vi pratar om smaker som lakrits, saffranskonjak, pepparkaka, apelsin, polka, öl med mera. Åsa är gift med Mattias som driver Dala Bryggeri. Det känns som en bra kombination när det gäller att jobba fram nya smaker.
Idag driver Åsa Dala Choklad själv, med stöttning från sin familj. De hoppar in när det behövs. Åsa tycker det är både spännande och utmanade att driva företaget själv. Det är en mix från att tillverka choklad, träffa kunder i butiken, paketera produkterna, testa nya smaker och till slut få möjligheten att leverera en färdig produkt till en nöjd kund. Dala Choklad har funnits så länge på marknaden att varumärket börjar bli känt. Åsa jobbar i dag med många återförsäljare och vänder sig till gårdsbutiker med mera. Det är viktigt att fylla på med nya kunder. Därför finns Dala Choklad med på Rättviks Marknad och hon brukar också annonsera i de campingtidningar som finns. Även denna bransch har drabbats av prishöjningar och det är framförallt chokladen som blivit dyrare. Andra omkostnader som frakt, material, emballage har också blivit dyrare och det är inte helt lätt att höja priserna.
Vad är bra med Rättvik?
Åsa och hela hennes familj trivs mycket bra i Rättvik. Hon lyfter närheten till naturen som en viktig del i detta. Bland företagen i Rättvik finns det en positiv anda, man hjälper varandra när det behövs.
Vad kan bli bättre med Rättvik?
Eftersom Åsa promenerar mycket med familjens hund så lyfter hon frågan runt belysning i Rättvik. På vissa ställen skulle den kunna vara mycket bättre.
Vi tackar Åsa för ett trevligt och spännande besök och för den goda choklad vi fick provsmaka.
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin