Företagsstafetten besöker Eva-Lotts Kök
Då är företagsstafetten hos Eva-Lott Långberg på Eva-Lotts kök. Vi träffas utanför köket som hon hyr på Rättviksparken. Solen skiner och vi välkomnas med kaffe och en underbar blåbärskaka.
Vi värmer upp med frågan hur det kom sig att hon hamnade i Rättvik? Eva-Lott kommer från Smedjebacken. Där jobbade hon på Grand Hotell i Ludvika men på vintrarna i Kittelfjäll eftersom skidåkning var ett stort intresse. Efter att ha sagt upp sig från hotelljobbet åkte hon för andra året till Kittelfjäll. Där föll hon så illa att hon fick en allvarlig nackskada. Så pass allvarlig att hon fick sitta i rullstol ett tag och inte kunde åka skidor mer. Plötsligt hade hon inget jobb och kunde inte åka skidor. Då såg hon att de hade ett servicejobb ledigt på Lerdalshöjden i Rättvik. När hennes mamma och pappa skjutsade henne och de rullade in i Rättvik 1989 kände hon: ”Nej, men hallå, här tänker jag inte vara kvar”. Hon började jobba på Lerdalshöjden och bodde på hotellet. Hon träffade även sin dåvarande man och ångrar inte en sekund att hon blev kvar i Rättvik.
År 2000 och elva år framåt jobbade hon som säljare i kosmetikbranschen. Det fungerade inte så bra att vara ute och resa som säljare med barn hemma. Eva-Lott tyckte att hon körde bort dyrbar tid som hon i stället kunde tillbringa med barnen. Med en möbeltapetserarutbildning i grunden fick hon sedan jobb som textillärare.
Efter att ha varit med i tv-programmet Sveriges Mästerkock våren 2012 började hon vid jul att hyra köket på Rättviksparken sporadiskt. Hon jobbade kvar som lärare i några år till.
Intresset för matlagning och bakning kom tidigt och det lagades mycket i familjens kök. I sjätte klass sökte hon till ett program som hette Diskotaket. Till säsongsavslutningen fick man skicka in recept. Bland 2 000 recept valde de Eva-Lotts recept som hon vann med.
Under första säsongen av Sveriges Mästerkock satt Eva-Lott vid ett tillfälle på ett tåg mellan Göteborg och Rättvik och kollade på programmet. Eftersom hon alltid lagat mat och varit intresserad av det här lite speciella och tyckt att det var roligt att mixtra lite grann, att utveckla... Vid det tillfället tänkte hon, hur svårt kan det vara och bestämde sig för att söka till programmet. I ansökan skulle man ange ett ”signum” och eftersom Eva-Lotts farfar och pappa tillverkat egna kräftburar så var kräftfisket något hon var uppväxt med och hennes kräftlasagne med lokalt fiskade kräftor blev det hon presenterade för kockarna i juryn. När det blev dags för första deltävlingen så rullade hon in vagnen med sin lasagne med en kräfta på. Per Morberg som var en av de tre i juryn sa ”Hur i helvete kan man söka till Sveriges Mästerkock med något så simpelt som en lasagne ...som smakar så himla gott” medans han åt lasagnen och sög på en kräfta. Jätteroligt naturligtvis och sedan gick hon vidare till deltävlingen i Gävle och sedan till finalen i Stockholm. Där hon kom på tionde plats efter att ha skurit sig så allvarligt att hon inte kunde avsluta tävlingen på ett bra sätt. Efter att ha medverkat i Sveriges Mästerkock förändrades allt. Med all media så blev det en riktig kickstart. Det flöt bara på med beställningar på catering och Eva-Lotts matkassar till olika högtider. Tack vare det så publicerade hon även tre böcker och fick tillfälle att dela med sig av sina recept i RättviksNytt under ganska lång tid.
Frågan om vad hennes fördel inom matlagning är kom upp. Eva-Lott tycker själv att hon i början var ganska dålig på smaker men som med allt annat så är det något som måste tränas upp. Nu har hon en väldigt bra känsla för de olika smakerna. En annan fördel är hennes passion för matlagning. Hon tycker aldrig det är tråkigt att åka till köket där hon känner att det blir ett slags skapande vilket är väldigt roligt. Att Eva-Lott sedan handlar allt hon kan lokalt tror hon hjälper till.
2014 åkte hon till England för att köpa den foodtruck vi alla säkert sett och kanske handlat från. Sedan den kom till Sverige i början av 2015 har hon åkt runt på olika tillställningar och serverat publiken otaliga portioner god mat. Ett par ställen som är speciella för henne är Vasaloppet, där hon varit med sedan 2015 och Dalhalla vid konserter. Hon har också ett sammansvetsat fantastiskt team med tre tjejer som hjälper henne vid dessa tillfällen. Det ska gå fort från beställning till färdig order så det krävs att de jobbar bra ihop. När Dalhalla haft sin sista konsert för året får hon lite tid över. I höst tar hon en välbehövlig paus och åker med sin syster och teamet med tjejer till södra Frankrike för lite semester. Men säkert också för att få inspiration till nya smakskapelser.
Under höst och vinter är det fokus på catering, företagsevent samt matkassar. Sedan drar det igång på allvar med start vid Svenska Skidspelen, Vasaloppet och Dalhalla.
Vad är bra med Rättvik?
Eva-Lott framhåller att Rättvik är fantastiskt vackert och vi ska vara stolta över det. För det känns som många saker är utvalda i detalj, för att det ska finnas där. Vi rättvikare ska faktiskt sträcka på oss och tycka att det är vackert här.
Vad kan bli bättre med Rättvik?
– Infarterna till Rättvik måste snyggas till och elektroniska informationstavlor måste upp. Nu! Det händer så mycket i Rättvik och vi har så mycket att visa upp så det skulle vara så bra att visa det för de som åker förbi. Rondellerna också, önskar att det gick att göra någonting, en skulptur av till exempel en rättviksmössa eller i alla fall lite blommor och färg.
Vi tackar Eva-Lott för kaffe, underbar kaka och för att vi fick komma och lyssna på hennes historia.
Mer information
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin