2023-03-08

Företagsstafetten besöker Busted Knuckle Tattoo

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Busted Knuckle Tattoo.

Från vänster Joanna Stridh, Christoffer Alvärn, Mats Berglund och sittande Helena Back.

Christoffer Alvärn är uppvuxen i Vikarbyn. Han är utbildad elektriker och arbetade i många år på en elfirma i Mora innan han startade egen tatuerings­studio på Knihsgatan i Rättvik. Christoffer har alltid tyckt om att rita och måla, ett intresse som utvecklades under högstadietiden då han målade mycket med olja.

Christoffer har helt klart en konstnärlig ådra vilket är en förutsättning för att bli en erkänt bra tatuerare. Det vanligaste är att man går tre år som lärling men Christoffer är självlärd. Han gillar traditionella tatueringar och inspireras av de tatueringar man ofta ser på äldre amerikanska sjömän.

– Ja, jag startade eget 2017 men jobbade kvar som elektriker fram till 2019. Jag hade redan då en trogen kundkrets men valde ändå att ta tjänstledigt i sex månader för att prova på. Det gick bra från start så jag valde att säga upp mig. I oktober 2019 flyttade vi till den här lokalen på Storgatan 18. Jag har i genomsnitt mellan två–tre kunder per dag. Under vinterhalvåret är det många ”stammisar” som kommer men under sommaren hittar även turisterna hit, säger Christoffer Alvärn.

Christoffer lägger ner väldigt mycket tid på en tatuering och ingen är exakt den andra lik. Ibland har kunderna med sig referensbilder och utifrån det ritar han ett unikt motiv.

– Tjejer vill gärna ha enklare motiv, texter och citat medan killar väljer större grejor. Idag är det väldigt många som har tatueringar och det i alla åldrar. Min äldsta kund var över 70 år när hon gjorde sin första tatuering, säger Christoffer.

När ungdomar under 16 år kontaktar honom vill han alltid ha målsmans godkännande.

– Ja, det är viktigt. I den åldern är det vanligast med små minnesmotiv och jag tatuerar aldrig på händer och i ansiktet. Oavsett ålder börjar de flesta med en liten tatuering placerad på armen, säger Christoffer.

Christoffer är väldigt noga med hygien och han väljer alltid färger som kommer från svenska leverantörer och som är godkända av Livsmedelsverket. Han jobbar både med fasta priser och timpris beroende på tatueringens storlek och tidsåtgång. En normalstor tatuering kostar cirka 2 000 kronor.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Ja, när det gäller kontakten med Rättviks kommun är det Jeanette Back på miljösidan jag har kontakt med. Hon är väldigt bra och hjälpsam. För övrigt trivs jag bra i Rättvik. Här har vi nära till allt. Det är väldigt bra att butiken i Boda fick möjlighet att starta upp på nytt.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– För mig är det viktigt att skola, vård och omsorg fungerar bra. Det skulle också vara kul om vi kunde locka hit fler yngre. Lätta på strandskyddet i byarna. Det har ställt till det eller till och med satt stopp för många som vill bygga i Rättvik.

Digital skiss av en tatuering.

Här skissar Christoffer på en kommande tatuering.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Busted Knuckle Tattoo skickar nu stafettpinnen vidare till Vanity Academy som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens andre vice ordförande, Mats Berglund förvaltningschef för VIA-förvaltningen (Rättvik och Leksand), Helena Back från näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.