2023-02-20

Företagsstafetten träffar Tony Gustavssons Skogstjänst

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Tony Gustavssons Skogstjänst.

Från vänster: Martin Clarstedt, Tony Gustavsson och Ulrica Momqvist.

Tony Gustavsson är född och uppvuxen i Gulleråsen. Han är utbildad elektriker men det är ett yrke han aldrig praktiserat. Tidigt fick han ett erbjudande om att börja köra skogsmaskin åt företagaren Göran Persson i Furudal – ett erbjudande han tackade ja till.

Det här var 2004 och Tony jobbade på i skogen fram till 2008. Då fick han frågan om han ville ta över Göran Perssons befintliga kontrakt. Det var ett stort beslut och en ännu större investering, men att bli egen företagare är ingenting han ångrar.

– Jag hade väl som många andra som startar företag några tuffa första år, men nu är jag etablerad och företaget går bra. Idag jobbar jag naturligtvis själv men har också en person anställd. Vi var tre under en tid men när en av de anställda slutade insåg jag hur svårt det var att hitta kunnig personal. I stället för att anställa ytterligare en person anpassade vi verksamheten så nu passar det oss perfekt. Vi kör dagtid med en skotare och en skördare och det fungerar bra. Det blir tidiga mornar. Väckarklockan ringer vid fyra och sedan är det full fart hela dagen. Tuffast är det en kall vinterdag när man måste stå ute i minus 20 grader och fixa någonting som gått sönder. Men det kan å andra sidan vara helt underbart en vacker vårmorgon, säger Tony Gustavsson.

Tony Gustavssons Skogstjänst gallrar och slutavverkar åt Billerud.

Tony trivs i skogen och han är intresserad av att förbättra och driva utvecklingen framåt. Jobbet blir mer och mer digitalt och allt mer handlar om att effektivisera och skapa volym.

– Ja, volymen beräknas på antalet stammar så du bör komma upp till cirka 150 stammar i timmen, men då krävs det både rutin och kunskap. Maskinerna lär man sig ganska snabbt men det gäller att ha den rätta blicken och snabbt veta vilka träd man ska ta. Det sitter datorer i maskinerna och virkesrapporteringen sker automatiskt. Var tredje timme skickas underlaget till en databas så timmerbilarna vet exakt var och vilken volym som kan hämtas, avslutar Tony.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag tycker det fungerar bra i Rättvik. Både vi och barnen trivs i Boda och skolan vi har i byn är toppen. Vi är också glada över att vi nu får tillbaka livsmedelsaffären i Boda.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det skulle vara bra att få hit ett eller ett par större företag som kan och vill anställa.

Vi tackar för ett trevligt och informativt möte. Tony Gustavsson skickar nu stafettpinnen vidare till Busted Knuckle Tattoo Rättvik som vi besöker om ett par veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Martin Clarstedt, miljö- och byggchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information