2023-02-15

Företagsstafetten besöker Dala Träfiberisolering AB

Gruppbild från företagsstafettens besök hos Dala Träfiberisolering AB.

Från vänster, Pola Svens, Ulrica Momqvist, Hans Svens, Martin Clarstedt och Markus Svensson.

Företaget Dala Träfiberisolering AB som säljer isolering av ren träfiber startades för cirka två år sedan av Hans och Pola Svens. De håller till på Berg Olles väg vid Stora Industriområdet. Träfiber är en helt naturlig produkt tillverkad av gran och tall.

Det har nu gått tio år sedan Pola och Hans intresserade sig för just träfiber som isoleringsmaterial, ett material som inte enbart bidrar till ett sunt och behagligt inomhusklimat utan även minskar koldioxidavtrycket.

– Ja, vi började som sagt titta på det här med träfiber redan för cirka tio år sedan. Det som var intressant var att bygga hus utan att använda plast i väggar och tak. På den tiden hade vi en kontakt i Västerås som vi köpte material ifrån men idag arbetar vi med ett norskt företag som heter Hunton. Vi är nu ”certifierade blåsare” och vårt distrikt sträcker sig i princip över hela Dalarna. Det är inte ovanligt att vi utför jobb i fjällvärlden som Grövelsjön, Idre och Sälen men mestadels håller vi oss i Siljans­regionen. Vi sprutar naturligtvis lösull på vindar, i snedtak och väggar och då framför allt i nyproduktioner men även hos privatpersoner som vill tilläggsisolera vinden nu när elpriserna skjuter i höjden. Förutom lösull säljer vi även skivisolering samt ångbromsduk, vinddukar med mera som är diffusionsöppna, alltså material för att bygga hus som kan andas, säger Pola Svens.

På Berg Olles väg på industriområdet har Dala Träfiberisolering ett stort lager dit även privatpersoner kommer för att handla.

– Ja, vi har ökat försäljningen av just skivisoleringen markant. Förra året tog vi emot närmare 25 trailers med material från Norge, säger Hans Svens.

– Ja, det är roligt. Vi säljer mer och mer hela konceptet med isolering, vindtätskiva med mera. Folk börjar få upp ögonen för att använda mer naturliga produkter när man bygger hus och vi har bra kontakt med diverse byggare som är intresserade av våra produkter, avslutar Pola.

Både Hans och Pola är nöjda med sitt företagande. Förutom Dala Träfiberisolering AB så har de även företaget Karls & Svens Bygg AB samt ett fastighetsbolag vid namn RättviksBo AB.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Vi är stolta över vår bygd. Rent företagsmässigt är bygdens styrka att vi har så många små och mindre företag här i kommunen, vilket innebär att vi oftast klarar oss bättre i lågkonjunkturer på grund av att Rättvik är som en stor ”allemansfond”, säger Pola.

– Det är också lätt att få svar på sina frågor. Man kan oftast träffa någon ansvarig på kommunen i några minuter och få hjälp, säger Hans.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det är synd att det tar så lång tid att få fram planer och byggbar mark. Kommunen måste vara steget före och vara beredda när det finns stor efterfrågan.

Närbild på träfiberisolering.

Dala träfiberisolering säljer både lösull och skivor i balar.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Dala Träfiberisolering AB skickar nu stafettpinnen vidare till Plåtshopen som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Markus Svensson från näringslivsteamet, Martin Clarstedt, miljö- och byggchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.