2023-02-09

Företagsstafetten besöker Jonas Gruvris Gräv AB

Gruppbild från företagsstafettens besök på Jonas Gruvris Gräv AB.

Fredrik Ollén överlämnar stafettpinnen till Jonas Gruvris och Caroline Johansson, till höger står Markus Svensson.

Det var Jonas Gruvris farfar, som också hette Jonas, som startade företaget på 1960-talet. När han i tidig ålder avled, tog Jonas far över verksamheten. Då ägde han en maskin och jobbade bland annat åt Rättviks kommun.

Familjen Gruvris bor sedan fyra år tillbaka på Torrångsgården i Solberga, en gård från 1700-talet. Här träffar vi Jonas, som är döpt efter sin farfar och hans sambo Caroline Johansson.

– Ja, när jag gick ut skolan som transporttekniker började jag först arbeta för ett annat företag, men 1995 gick jag in i företaget Jonas Gruvris Gräv AB. Det är snart 28 år sedan och mycket har hänt sedan dess. När jag började hade vi exempelvis en grävmaskin. Idag har vi åtta grävmaskiner, tre lastbilar, en maskintrailer, dumprar, hjullastare, traktorgrävare, släp med mera. Totalt är vi nio anställda under vinterhalvåret och har en omsättning på runt 20 miljoner kronor, säger Jonas Gruvris.

Jonas Gruvris Gräv AB får mycket uppdrag från skogsnäringen och jobbar i regel inom en radie på cirka 30 mil. Det händer också att de får åka på specialjobb i södra Sverige. Här i Rättvik har de gjort en del jobb åt bland annat Dalhalla.

– Ja, jag önskar att vi kunde jobba mer på hemmaplan men nu ser det ut som det gör. Det viktiga är att det är roligt och personligen gillar jag när jag måste hitta ”kluriga” lösningar på komplexa problem, säger Jonas.

Även Jonas sambo Caroline Johansson jobbar i företaget. Sedan två år tillbaka sköter hon det administrativa, men bäst trivs hon i en lastbil. Med tio års erfarenhet från arbetet som processtekniker i Garpenbergs gruva kan hon sin sak.

– Jag mår bra av att vara ute och jobba med de andra och det är just därför jag försöker variera mitt jobb. Vissa månader är det mycket pappersarbete som gäller men vi försöker successivt att digitalisera så mycket som möjligt, säger Caroline Johansson.

Jonas och Caroline samarbetar gärna med lokala företag och anlitar ofta andra entreprenörer på orten. Just nu planerar de för det kommande året och gör klart nya upphandlingar för 2023.

– Det ser väldigt positivt ut framöver även om vi påverkas enormt av de höga bränslepriserna. Varje maskin kräver ungefär 200 liter diesel per dag. Det innebär att vi betalar i storleksordning cirka 500 000 kronor per månad, kostnader som vi måste lägga på våra timpriser. Bränslekostnaden motsvarar idag ungefär en tredjedel av vår omsättning och det är ju inte klokt, avslutar Jonas.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Vi som har barn uppskattar byskolorna. Det är skönt att de slipper slussas ner till Rättvik. Det känns som de får en bra start i livet – lugnt, trivsamt och det känns tryggt. Vi trivs jättebra i Rättvik och vi gillar det fina utbudet av matställen med bra mat.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Kommunen måste jobba för att få hit några större företag som ger möjlighet till arbete året runt. Ni måste skapa förutsättningar genom att ta fram planlagda områden för olika ändamål, både på våra industriområden men också centralt.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. Jonas Gruvris Gräv AB skickar nu stafettpinnen vidare till Tony Gustavsson Skogstjänst i Gulleråsen som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Markus Svensson från näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.