2023-02-07

Nu finns det sparkar att låna ute på Siljan

Människor och sparkar på Siljan med Långbryggan i bakgrunden.

Nu är sparkarna på plats och alla som vill kan ta sig ut på isen. Det hälsar, från vänster stående Lars Hansson, Martin Clarstedt och Tommy Tysk. Sittande på sparken Anders Modén.

Förra årets satsning gav mersmak. I år laddar, Aktiva Rättvik och Siljans Långskrinnare i samarbete med ett antal företag, Leksands Sparbank och Rättviks kommun, upp med ännu fler sparkar på Siljan.

Det var full aktivitet i Dala Bryggeris lokaler på Industriområdet när vi fick en pratstund med eldsjälarna Hans Furn, Lars Hansson och Tommy Tysk. Ett stort antal sparkar höll på att monteras för vidare leverans ut på Siljan.

– Ja, förra året ställde vi ut 70 sparkar vid Långbryggan och i år har vi köpt ytterligare 30 stycken som ska placeras i Vikarbyn. Totalt är det nu 100 sparkar som kommer att finnas tillgängliga för kommunens invånare och tillfälliga besökare, säger Hans Furn.

Sparkarna är av mycket bra kvalitet och föreningarna är glada över att sparkarna hittills har fått stå kvar oförstörda. Grundidén är att alla som vill ska kunna ta sig ut på isen, gammal som ung. Vill man, får man mer än gärna swisha ett bidrag. Dessa pengar går till att hålla verksamheten i gång, det vill säga till drift och underhåll av banan.

– Det här illustrerar verkligen den anda och kraft som finns här i Rättvik. Den här typen av satsningar möjliggörs när föreningar, företag och kommun gör det tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrica Momqvist som är glad över engagemanget.

Leksands Sparbanks vd Björn Rinstad håller med.

– Ja, det här är ytterligare ett bevis på vad vi gemensamt kan skapa i bygden om vi hjälps åt, säger Björn.

Långskrinnarna och Aktiva Rättvik har gemensamt koll på att banan är i bra skick och att den är säker. Just i detta nu är isen runt åtta centimeter tjock men eftersom det fryser på snabbt räknar man med en decimeter inom kort. Tillsammans är det cirka tio personer som plogar och sköter om den sex meter breda banan. Banan går från Lissand i Vikarbyn, förbi Persborgs brygga och Långbryggan, ner till båthamnen och ända fram till Salunäset. Totalt är det en sträcka på cirka 2,5 mil om man åker fram och tillbaka.

– Vi har koll på banan men vi kan inte ansvara för människors säkerhet. De som ger sig ut på isen måste själva ha koll. Man bör alltid ha sällskap och vi rekommenderar självklart hjälm och isdubbar, säger Hans.

Att få ge sig ut på Siljan en vacker vinterdag är ren och skär glädje.

Hur länge isen bär vet ingen med bestämdhet men föreningarna räknar med åtminstone två månaders fin åkning om kylan håller i sig. Nu står sparkarna på plats och i år satsar föreningarna även på ett antal fikabord, både vid Långbryggan och vid båthamnen. En trevlig och säkerligen uppskattad samlingsplats för de åkande.

– Passa på och njut av en tur på Siljan. Nu kan gammal som ung få frisk luft genom att ta en tur på lunchen eller en längre tur under helgen. Jag skulle vilja säga att det här är ett bidrag till folkhälsan och inte enbart ett erbjudande om att få upplev Rättviken från ”vattnet”, avslutar Ulrica.

Närbild på skylten "Varsågod att låna den här sparken! Free to use! Ha en skön dag på Siljan!" som sitter på sparkarna.