2023-01-26

Olle Bergstedt är nominerad till Årets Ungdomsföretagare

När vi stiger in i lokalen på Gjutarvägen är Olle Bergstedt i full färd med att rekonda en Volvo. Han stänger snabbt av vattnet när han ser oss och hälsar oss välkomna till företaget Olles Bilrekond.

Olle Bergstedt.

Olle Bergstedt i lokalen på Gjutarvägen.

Olle är 18 år och uppvuxen i Vikarbyn. När han var elva år gammal började han tvätta bilar hemma på gården och sedan dess är han ”egen företagare”.

– Ja, det började egentligen med att jag ville starta ett företag och eftersom vi hade både en högtryckstvätt och en flaska diskmedel hemma drog jag i gång. Mina föräldrar var till en början lite tveksamma till idén så utan deras vetskap startade jag en profil på Facebook och kunderna började ”trilla in”. Under de första veckorna var det främst våra grannar och kompisarnas föräldrar som lämnade sina bilar hos mig, men ganska snabbt fick jag kunder från andra håll, säger Olle Bergstedt.

Olle har alltid varit intresserad av företagande. Från början använde han sig av Frilans finans och det fungerade bra. På sin 18-årsdag startade han enskild firma och nu vid årsskiftet bildade han aktiebolag. Olle har jobbat i princip varje helg sedan starten. Han sköter allt i företaget förutom redovisningen som han lämnar till sakkunniga. Nu ser han fram emot att avsluta sina gymnasiestudier och ta studenten.

– Ja, nu är jag snart klar och kan satsa fullt ut på mitt företagande. Naturligtvis har skolarbetet blivit lite eftersatt de här åren, men jag har lämnat in alla uppgifter och får slutbetyg i alla ämnen, säger Olle.

Nu satsar Olle vidare på flera orter

Idag har Olle lokaler här i Rättvik och sedan en tid tillbaka har han även tillgång till toppmoderna lokaler på Ingarvet i Falun.

– Ja, det känns väldigt roligt och det går bra. I samband med att vi öppnade i Falun fick vi in en storkund som behöver hjälp med cirka 1 200 bilar per år. Det är en bra bas att stå på. Jag vet av erfarenhet att det tar allt ifrån 40 minuter till två dagar att få en bil i toppskick, så det finns lite att putsa på.

Nu vill Olle fortsätta att expandera och söker därför lokal i Mora. Det enda kravet är att det måste finnas en oljeavskiljare. Målet är att inom några år ha fem anläggningar.

Med största sannolikhet är det målmedvetenheten, framgångarna och drivet som nu gjort att Olle nominerats till Årets Ungdomsföretagare i Dalarna. I kväll (torsdag 26 januari) beger han sig till Borlänge och årets Stjärngala. Vi önskar honom ett stort lycka till!

Nominering: Olle Bergstedt, Olles Bilrekond – Vikarbyn

"Här har vi en driven och genuin serieentreprenör som verkar inom vitt skilda områden. Han startade med att rekonda bilar på uppfarten som elvaåring och har sedan kompletterat verksamheten med en matvagn. Nyligen har han tillsammans med andra drivna ungdomar startat ett företag som säljer begagnade elbilar med tillhörande ladd- och energilösningar. Hela tiden lyckas han hålla fokus på både lönsamhet och hållbarhet."