2023-01-26

Företagsstafetten besöker STM mekaniska AB

Gruppbild från företagsstafettens besök på STM mekaniska AB.

Besök hos STM mekaniska i Lenåsen. Från vänster: Klas Samuelsson, Helena Back, Kim Haag och Ulrica Momqvist.

Klas Samuelsson och Kim Haag tar emot oss på gården i Lenåsen. De har i princip arbetat tillsammans hela sina vuxna liv. Efter slutförd utbildning till svetsreparatörssmed på Daljerksskolan, arbetade de tillsammans på KUAB i 20 år och på den vägen är det.

Klas startade enskild firma 1995 men sedan några år tillbaka bedrivs verksamheten i ett aktiebolag med en omsättning på 6,6 miljoner kronor. STM mekaniska gör det mesta inom metall, som svarvning, fräsning, svetsning och plåtbearbetning efter kundernas önskemål.

– Ja, vi hjälper såväl privatpersoner som andra företag. Uppdragen är väldigt skiftande, allt från små och snabba jobb till mer avancerade projekt. Ett av de större uppdragen var det nya taket i Dalhalla. Balkarna var så stora så vi fick arbeta här ute på gården för att sedan montera på plats. Ett annat roligt jobb var den skräddarsydda glasporten uppe på en gård i Sunnanhed. Det är ett stort glasparti som öppnas med en vev, säger Klas Samuelsson.

Kim fortsätter att berätta om intressanta projekt.

– Ja, det kanske mest spektakulära som vi byggt och installerat är den nya lustgasreningen på Danderyds sjukhus. Vi byggde anläggningen här i våra lokaler och åkte sedan till Stockholm för installation, säger Kim Haag.

Här på ”hemmaplan” har de byggt

  • metalldetaljerna på de fint murade hästboxarna på Stiernhööksgymnasiet
  • vågbrytarna på Långbryggan
  • alla skyddsräcken och informationstavlor för Dala Vatten och Avfall

De utför återkommande underhållsarbeten och byter reservdelar på Grycksbo pappersbruk. Just nu levererar de även reservknivar som de byggt till kavelverket på Pyramidbageriet och mycket annat.

STM mekaniska för också traditionen vidare och tillverkar en mycket stabil och uppskattad skoterledsladd/hyvel för skoterleder.

– Ja, redan på 1960-talet grundade Jan Haag, Lennart Schultz, bröderna Erling och Ingvar Eriksson Ovanmyra Mekaniska Verkstad. De tillverkade skotern Rusch som presenterades hösten 1967. Den första modellen hette R1 och var lackad i grönt med röd tank och dyna. 1974, flera modeller senare, lades tillverkningen ner men än idag produceras skoterprodukter under namnet Rusch. Vi för som sagt traditionen vidare och tillverkar vår Rusch-sladd här i Lenåsen, avslutar Klas.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Det mesta fungerar väldigt bra här i Rättvik. När jag var yngre tyckte jag kanske att det var lite för mycket turism och för lite satsningar på industrin, men det tycker jag inte längre, säger Kim.

– Kommunen hindrar inte utvecklingen och det är bra. Har jag exempelvis frågor kring macken som jag äger här i Boda, får vi alltid bra vägledning och stöd av Johan Persson på räddningstjänsten, säger Klas.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Fortsätt vara rådgivande.

STM mekaniskas skoterledsladd/hyvel.

STM mekaniska för traditionen vidare och tillverkar en mycket stabil och uppskattad skoterledsladd/hyvel för skoterleder.

Vi tackar för ett trevligt och informativt besök. STM mekaniska AB skickar nu stafettpinnen vidare till Dala Träfiberisolering AB.