2022-12-15

Företagsstafetten besöker Sjöödala Bygg

Gruppbild med Per-Johan Backlund, Mikael Steger, Ulrica Momqvist, Henrik Sjöö, Helena Back och Mattias Blomstrand.

Från vänster Per-Johan Backlund, Mikael Steger, Ulrica Momqvist, Henrik Sjöö, Helena Back och Mattias Blomstrand.

Vi slår oss ner på kontoret och träffar bland andra Henrik Sjöö som är född och uppvuxen i Stumsnäs. Efter ett antal år i Stockholm övertog han släktgården i byn och återvända hem med sin familj. Henrik började arbeta tillsammans med Rune Blyberg i Stumsnäs som uppmanade honom att starta eget.

– Ja, han tyckte att jag skulle starta egen firma så han kunde hyra in mig och se till att jag fick en bra start i branschen. Jag startade enskild firma 2001 och det blev ett AB 2007. Det var under de här åren jag lärde känna Mikael och vi fick lära oss otroligt mycket, säger Henrik Sjöö.

Mikael Steger och Henrik lärde alltså känna varandra när de jobbade för Rune Blyberg. Mikael är utbildad byggnadsingenjör och har tidigare varit anställd på Skoglunds Bygg som arbetschef.

– Jag började här på Sjöödala Bygg i september i år. Det är ett företag under ständig utveckling och jag hoppas och tror att jag har mycket att bidra med kring arbetsmiljö med mera. Jag bor här i Rättvik och det här känns helt rätt, säger Mikael Steger.

Vid bordet sitter också Mattias Blomstrand som är anställd för att driva Ollas Timmerstugor. Ett anrikt företag som Henrik förvärvade för en tid sedan. Mattias har gedigen kunskap som timmerman och har tidigare också drivit eget företag. På Ollas Timmerstugor arbetar runt sju personer och det var i samband med övertagandet som kontoret flyttade till Industrivägen 8 på industriområdet. Totalt sett är de nu 27 personer.

Det går bra för Sjöödala Bygg och orderstocken är i princip full för hela nästa år. Företaget omsätter i storleksordningen 20–25 miljoner kronor per år och 2023 ser ännu bättre ut.

– Vi har stora planer för framtiden. Nu närmast jobbar vi vidare med vårt nya företag Isosmart som tillverkar smart isolering i träull. Vi kan alltså leverera en helhet – betongplatta, stomme, isolering och inredning. Vi jobbar också vidare med den fastighet vi tidigare köpte på Ågatan. Det gamla sekelskifteshuset blir kvar men det gamla tunnbrödsbageriet ska rivas. Ursprungsplanen var att bygga lägenheter men nu lutar det åt att vi i stället kommer att bygga 13–15 radhus i två plan. Nu väntar vi på beslut från kommunen och sedan får vi jobba vidare, avslutar Henrik.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Att det finns ett så fint nätverkande i Rättvik där många företagare hjälper varandra. Det har också blivit väldigt fint i Rättvik. Vi tänker framför allt på området kring Långbryggan, stranden och torget. Vi har en fin bygd och det är rent och snyggt. När man berättar att man är från Rättvik får man alltid höra att det är så fint.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Vill man utveckla Rättvik måste man ta ansvar för Vatten och Avlopp även i byarna. Viktigt också att butikerna och utbudet på Storgatan och Torget finns kvar. Vi måste hjälpas åt och handla lokalt!

Vi tackar för ett trevligt och informativt möte. Sjöödala Bygg skickar nu stafettpinnen vidare till Botans Lantbruk i Stumsnäs som vi besöker i början av nästa år.

Mer information