2022-11-22

Företagsstafetten besöker Bokstaven

Helena Back, Håkan Johansson och Fredrik Ollén.

Helena Back och Fredrik Ollén (till höger) överlämnar stafettpinnen till Håkan Johansson.

Håkan Johansson är uppvuxen i Storlien men flyttade som liten till Vikarbyn 1974. Efter två år på gymnasiet, ett år i USA och militärtjänstgöring i Enköping, vidareutbildade han sig inom teknik och började söka jobb. Han fick anställning på Bobergs blanketter i Falun och kom på så sätt in i den grafiska industrin. I samband med att en tryckare skulle sluta på Allprint Grafiska i Rättvik fick Håkan anställning på Rättviks Nytt och på den vägen är det.

– Ja, jag började jobba här i Rättvik 1988 och då hade Rättviks Nytt redan producerats i 30 år. 1994 slog man ihop företaget med Kullgrens tryckeri och de blev tre delägare. År 2000 köpte jag ut en av ägarna och blev själv delägare i företaget, men idag är jag ensam ägare, säger Håkan Johansson.

2015 tog Bokstaven över Leksandsbladet och efter ytterligare något år förvärvade de även Magasinet i Leksand.

– Vi slog ihop de båda annonsbladen och det blev Magasin Leksand. Sedan dess har vi förvärvat ytterligare tre annonsblad – Filipstad, Svärdsjö och Masen i Mora, säger Håkan.

Idag har Håkan 33 anställda i sex olika företag och de fortsätter att växa. Det senaste förvärvet var Trycket i Mora som kan leverera profilkläder, skyltar, banderoller med mera. Sedan en tid tillbaka äger företaget också en tejpmaskin som just nu producerar avspärrningsband till kriget i Ukraina.

– Ja, vi har fullt upp. Många av våra anställda har jobbat här länge och majoriteten är 50 år och äldre. När vi behöver anställa fler försöker vi hitta yngre personer för att få till en föryngring på företaget. Just nu bygger vi dessutom upp en helt ny företagsstruktur med en ledningsgrupp där alla platschefer finns närvarande. Som chef är jag ganska tydlig med vad jag vill. Det handlar om att få jobben gjorda, säger Håkan.

Håkan är alltid öppen för nya intressanta förvärv och hoppas på ytterligare något annonsblad framöver. Svårast just nu är de höga priserna på plåt och färg men även på papper. Papperspriserna har enligt Håkan gått upp 100 procent på drygt fyra år.

– Ja, så är det men affärerna går bra och jag trivs. Nu jobbar dessutom båda mina barn i företaget så framtiden är säkrad, avslutar Håkan och skrattar.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Flera bostäder, lokaler och mark för nya etableringar. Rättvik växer och fler företag startas - företag som förr eller senare kommer att behöva lokaler. Även vi behöver större lokaler. Skulle vi exempelvis behöva ytterligare en tryckpress har vi inte plats i befintliga lokaler. Jag tycker också att kommunen måste ha en plan för ”medflyttare”. Om en person flyttar hit på grund av ett arbete måste det finnas en mottagarapparat för hela familjen.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag trivs med det mesta och jag tycker det är roligt att vi har en så bra handel här i kommunen. Jag är engagerad i Köpmannaföreningen som bland annat arrangerar Tisdagskul, julmarknader med mera och jag är supernöjd med den kontakt jag har med kommunens tjänstemän.

Närbild på en tryckpress av märket Heidelberg cylinder.

Full fart i tryckeriet.

Vi tackar för ett trevligt och informativt möte. Bokstaven skickar nu stafettpinnen vidare till Henrik Sjöö, Sjöödala Bygg som vi besöker om några veckor.