2022-11-16

Företagsstafetten besöker Furudals väg

Helena Back och Ulrica Momqvist överlämnar stafettpinnen till Markus Hedlund.

Från vänster Helena Back, Markus Hedlund och Ulrica Momqvist.

Markus Hedlund som driver företaget Furudals väg är född och uppvuxen i Furudal. Intresset för vägar och underhåll började redan i grundskolan då han under en praktikperiod fick följa med en företagare till Dalhalla.

– Ja, det här var precis då man höll på att anlägga nya vägar uppe vid Dalhalla. Företagaren lät mig köra och han satt bredvid och tittade på. Det var väl där och då jag bestämde mig för vad jag skulle göra i framtiden, säger Markus Hedlund.

Markus gick en mark- och anläggningsutbildning på gymnasiet i Borlänge och sedan dess har han arbetat med vägar och vägunderhåll i olika former. Under en tid arbetade han i Uppsala med den nya motorvägen (E4:an) mellan Uppsala och Gävle. Han har även arbetat i Norge men sedan han fick möjlighet att jobba på hemmaplan har han jobbat här i Rättviks kommun. 2012 fick Markus ett erbjudande - att i egen regi köra åt en större beställare. Han startade företaget Furudals väg och specialiserade sig på väghyvling.

– Ja, jag började i liten skala och hyrde maskinerna. Det flöt på bra och nu har det gått tio år och jag har ett bra kundunderlag. Min största kund är Svea Skog, men jag jobbar även åt andra. Mitt huvuduppdrag är grusvägsunderhåll och vägrenoveringar åt i första hand skogsnäringen, säger Markus.

Markus uppskattar att vara företagare och att ha friheten att bestämma själv.

– Ja, att vara en del av ett arbetslag är naturligtvis både trevligt och bra, men jag trivs med att köra själv. Jag styr min egen tid och det passar mig bra eftersom jag har familj att ta hänsyn till. Jag har inga problem med att gå upp klockan 04.00 och börja jobba. Naturen vaknar sakta till liv och om jag har tur får jag se en del vilt som rör sig i skogen. Vinternätterna kan också vara magiska. Tänk er mörkret och så lyser månen så där otroligt intensivt och starkt så man ser långt in i skogen…, säger Markus.

Markus arbetar inom ett stort geografiskt område som sträcker sig från Furudal upp till Voxnabruk och till Håven. Ibland åker han ända upp till Tansjöborg eller till Härjedalsgränsen.

– Det blir en del åkande vilket är problematiskt nu när bränslepriserna är så höga. Vid tyngre jobb gör jag av med cirka 20 liter diesel i timmen vilket blir runt 200 liter under en och samma arbetsdag, avslutar Markus.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag är hemmakär och trivs jättebra här i Furudal. Jag tycker om att bo i det lilla, det genuina och brukar säga att ”Det ska vara lite besvärligt att köpa den där mjölken.”. Vi är många företagare här i Rättvik som hjälper varandra. Jag upplever att man är mer vänner än konkurrenter och många handlar så lokalt det bara går. Här i Furudal finns det också drivande personer och en hel del nya krafter som bidrar till byn – det finns verkligen hopp för framtiden!

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Eftersom jag har egna barn i skolan så vill jag verkligen poängtera hur viktigt det är att ha kvar skolan här i Furudal. Men för mig är det även viktigt med en bra äldreomsorg. Skola, vård och omsorg måste helt enkelt fungera.

Vi tackar Markus Hedlund för ett trevligt besök. Markus skickar stafettpinnen vidare till Siljans Skogstjänst och Anders Bergfelt som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Helena Back från Näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information