2022-10-20

Företagsstafetten besöker Primo Jakt

Ulrica Momqvist, Martin Clarstedt och Björn Haga.

Ulrica Momqvist och Martin Clarstedt överlämnar stafettpinnen till Björn Haga (till höger).

Vid vårt besök träffade vi Björn Haga, delägare i Primo och initiativtagare till Primo Jakt. Björn som arbetat på Primo sedan 2007 har idag fyra anställda som han värdesätter högt.

Det var Björn frus farfar som startade Primo 1956. Hans namn var Åke Johansson och butikens namn kommer från hans frus flicknamn, Prim. Den första butiken låg på Knihsgatan. Men när huset vid torget byggdes 1958, köpte han den nuvarande lokalen och byggde successivt ut butiken till den storlek den har idag. Här fanns då kläder för alla – herr-, dam-, barn- och arbetskläder. Sedan flera år tillbaka säljs nu herrkläder i butiken och för ett år sedan öppnade också Primo Jakt. En mycket smakfullt inredd jaktbutik i källaren.

– Ja, jag har alltid haft en ambition att utöka butiken. Jag kontaktade kommunen och räddningstjänsten och berättade om mina planer, det vill säga att starta en jaktbutik. I samma veva tog vi över ytterligare en lokal i källarplanet och det blev startskottet. Jag har byggt och fixat det mesta själv, så nu kan vi erbjuda ett stort utbud av jaktkläder och utrustning. Det går redan nu bättre än förväntat men naturligtvis skulle jag på sikt vilja ha ett vapen­handlar­tillstånd för att kunna sälja vapen, både nya och begagnade och också förmedla försäljning mellan privatpersoner. Men då krävs det en större investering med bland annat ett prefabricerat valv med betong och stålpaneler till en kostnad av cirka 500 000 kronor. Vi får helt enkelt börja i liten skala och se var vi hamnar, säger Björn Haga.

Kunderna kommer idag från hela Dalarna och Mälardalen. Björn informerar om att det enbart i Rättvik finns cirka 1 000 registrerade jägare, vilket motsvarar tio procent av kommunens invånarantal.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Vi har ett fantastiskt geografiskt läge och vi har en stark ”vi-känsla” Även de personer jag känner som flyttat härifrån säger att de ”åker hem” när de kommer på besök, säger Björn.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Vi måste noga tänka igenom var i kommunen man får bygga. Jag tycker det är viktigt att man bevarar miljön på ett bra sätt och inte bygger bort de områden vi idag värderar så högt. Jag tycker också att vi måste värna åkermarken, säger Björn.

Vi tackar Björn Haga för ett trevligt och informativt möte. Björn skickar nu stafettpinnen vidare till Bokstaven som vi besöker om några veckor.

Vid företagsbesöket deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Martin Clarstedt miljö- och byggchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information