2022-10-10

Företagsstafetten besöker Rättvik Event

Gruppbild från företagsstafettens besök på Rättvik Event.

Gruppbild från vänster: Ulrica Momqvist, Helena Back, Jens Christiansson, Mathias Stenis, Anna Carlsson, Hebbe Herbertsson och Martin Hjalmarsson.

Allting började åren 2007–2009 då fastighetsbolaget Rättvik Arena byggde en bandyarena på Hedslund. I arenan skulle det naturligtvis gå att spela bandy men även finnas möjlighet att skapa och arrangera olika evenemang. Vi träffar Jens Christiansson som arbetat i företaget sedan starten. Hans huvuduppgift har varit att skapa egna evenemang men också att locka till sig och ansvara för externa arrangemang som bolagsstämmor, musikfester, idrottsevenemang med mera.

– Ja, ett av de första och kanske mest avancerade eventen vi arrangerade var isracing. Världseliten var på plats med bland andra vår svenske stjärna Posa Serenius. Det gick bra men det krävdes mycket jobb då isen skulle vara en halv meter hög i böjarna, säger Jens Christiansson.

Hösten 2011 tog Rättvik Event över Dalhalla och ett intensivt arbete påbörjades för att kunna erbjuda besökarna ett brett utbud av konserter sommaren 2012.

– Vi var fyra personer på Rättvik Event som jobbade med Dalhalla den säsongen och det fungerade mycket tack vare våra byalag och föreningar som sedan flera år tillbaka hade arbetat i och med Dalhalla. Antalet besökare ökade rejält redan första säsongen. Där och då var det fullt fokus på att skapa bra evenemang i Dalhalla och 2019 blev ett toppår med 85 000 besökare. Vi var då 15 anställda och vi såg med tillförsikt fram emot 2020, men vi vet alla vad som hände. Pandemin satte stopp för de stora konserterna men vi lyckades ändå skapa skräddarsydda, exklusiva musikarrangemang för små grupper och konceptet Hemester i Dalhalla blev jättelyckat. Nu höll ju inte pandemin i sig bara ett år utan två så det var naturligtvis tufft, säger Jens.

Nu är årets säsong avslutad och Rättvik Event kan med glädje konstatera att de i år har haft 30 konserter och runt 117 000 besökare. 20 personer är anställda på årsbasis och de är idag en totalleverantör av evenemang. Rättvik Event har möjligheten att servera mat och den senaste tekniken, inte enbart på Dalhalla utan även i den nybyggda Rättvik Arena som stod klar oktober 2021.

– Målsättningen är att vi ska skapa event året om. I Rättvik Arena har vi förutom den dagliga verksamheten, det vill säga innebandy, handboll, fotboll, bandy och nu också pingis, möjligheten att skapa arrangemang såsom idrottscuper, mässor, bolagsstämmor, musikfester och en hel del annat. Vi hoppas och tror att Rättvik Event bidrar till att öka intresset för Rättvik, säger Jens.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Vi är fantastiskt duktiga på att skapa evenemang här i Rättvik – stora som små. Den dagliga operativa kontakten med kommunen är bra så ni måste fortsätta att lyfta företag och jobba vidare med konceptet ”tillväxt och tillsyn”. Det är nära till allt, inte bara geografiskt. Jag upplever att det är nära till samarbete mellan företag och föreningarna men även en fin närhet människor emellan, säger Jens.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Även om det inte är en kommunal fråga måste ni verka för att vi får hit en fungerande taxi-verksamhet, i alla fall under sommarsäsongen. Lyft och marknadsför de stora varumärkena här i kommunen. De bidrar sannolikt till ökad inflyttning och kompetensutveckling. Förenkla för ensamkommande och yngre så de lättare kan komma in på arbetsmarknaden. Fortsätt på den inslagna vägen, säger Jens.

Vi tackar Rättvik Event för ett trevligt och informativt möte. De skickar nu stafettpinnen vidare till Solgårdskrogen som vi besöker om några veckor.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Helena Back från Näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information