2022-09-26

Företagsstafetten besöker Syskonen Stoor AB i Östanvik

Helena Back, Joanna Stridh, Per-Olov Stoor och Anders Stoor.

Joanna Stridh överlämnar stafettpinnen till Anders Stoor. Från vänster: Helena Back, Joanna Stridh, Per-Olov Stoor och Anders Stoor.

Det har nu gått tre år sedan Per-Olov Stoor på allvar började fundera på att sälja sina mjölkkor och avveckla verksamheten som varit hans dagliga sysselsättning i drygt 50 år. Att hans barn skulle vilja ta över var långt ifrån självklart. Sonen Anders, som hade studerat Bygg- och anläggning under gymnasietiden, hade startat eget företag. Dottern Ida hade utbildat sig till bland annat billackerare.

– Nej, det var som sagt ingen självklarhet men när far slutade i november 2019 bestämde jag och Ida oss för att ta över. Vi bildade ett nytt aktiebolag, Syskonen Stoor AB och tog över driften 2020. Vi har idag 50 mjölkkor och cirka 70 ungdjur, det vill säga stutar och kvigkalvar säger Anders Stoor.

Både Ida och Anders menar att det gått mycket bättre än de först trodde och nu satsar de vidare.

– Ja, nu planerar vi för ett nytt mjölkstall med två mjölkrobotar. Det är en investering på cirka 20 miljoner kronor. Det är mycket pengar men vi hoppas naturligtvis på ett investeringsstöd från Länsstyrelsen. Om allt går som det ska börjar vi med en del markarbeten redan nu i höst, säger Anders.

Som vi nog alla kan förstå är Per-Olov och hans hustru Anna väldigt glada över att Ida och Anders nu tagit över och att de vill satsa vidare. När det nya mjölkstallet står klart kommer verksamheten se helt annorlunda ut än idag och det kommer dessutom behövas arbetskraft.

– Ja, en så stor anläggning kräver nog upp emot 2,5 heltidstjänster så vi behöver bli fler. Jag och Anna kommer naturligtvis att hjälpa till så mycket vi kan och orkar, men vi behöver också anställa, säger Per-Olov Stoor.

De kor som finns på gården idag producerar i snitt 1 400 liter mjölk per dag. När den nya anläggningen är på plats hoppas och tror de att den siffran ska gå upp rejält.

– Ja absolut. Målet är att vi ska komma upp i 12 000 liter per dag men det återstår naturligtvis att se. Det här känns jättekul och vi är så ”taggade”, avslutar Anders.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Vi tycker det är ett väldigt bra företagsklimat här i kommunen och det finns goda möjligheter att bedriva lantbruk här.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Lätta på strandskyddet så människor får bygga på fina och attraktiva områden, säger Anders.

– Det skulle vara bra om vi får lite utbyggd samhällsservice här i de norra kommundelarna. Vi saknar även lite utsmyckning här i Furudal. Det är så fint nere i Rättvik men här saknas lite blommor, julgranar med mera, säger Per-Olov.

Vi tackar Anders och Per-Olov Stoor för ett trevligt och informativt möte. Anders skickar stafettpinnen vidare till Marcus Hedlund på Furudals väg.

Kalv som nosar på stafettpinnen.

En av gårdens kalvar nosar nyfiket på stafettpinnen.

Djur inne i ladugård.

På gården i Östanvik finns 50 mjölkkor och cirka 70 stutar och kvigkalvar.

Vid företagsbesöket deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Helena Back från Näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information