2022-09-20

Företagsstafetten besöker Jontronic

Ulrica Momqvist, Johan Lilljha och Johan Eriksson.

Ulrica Momqvist överlämnar stafettpinnen till företagets grundare Johan Lilljha och VD Johan Eriksson.

Johan Lilljha startade Jontronic som en enskild firma vid sidan av en anställning på KUAB. Det här var 1987 och efter ett antal års tjänstledighet och studier tog Johan steget och blev egen företagare. Han registrerade företaget Jontronic AB 2002 och firar nu 20 år. Från början höll Johan till på Filarvägen men det dröjde inte länge innan han anställde sina första medarbetare och företaget växte ur lokalerna.

– Ja, vi växte ganska snabbt och 2006 var vi tvungna att flytta till nya lokaler. Jag kom överens med Sven Bernhardsson på Siljan Allards så jag renoverade några lokaler i hans fastighet och blev kvar där i fem år. Det var också under de här åren jag personligen upplevde att jag kommit för långt ifrån det jag ville hålla på med och det jag fortfarande är bäst på, nämligen elektronikutveckling, konstruktion och programmering. 2008 tog jag kontakt med Johan Eriksson. Han var intresserad av att bli delägare och fick ansvar för administration, bokföring med mera, säger Johan Lilljha.

Idag har Jontronic vuxit ytterligare och finns nu i egna lokaler på Centralgatan 44. De är specialiserade på att utveckla och producera kundanpassade lösningar inom elektronik och automation. Företaget har sju anställda och en omsättning på sju miljoner kronor.

– Ja, vi är ett konsultföretag som hjälper andra företag att ta fram mät- och styrsystem. Det låter kanske avancerat men det här är teknik som finns överallt i vår vardag. Många industrier vill ha färdiga styrsystem och moduler som vi bygger in i styrskåp. Andra har behov av mindre system som är helt och hållet kundanpassade, säger Johan Eriksson.

– Det är viktigt att de kretskort som vi konstruerar testas så tidigt som möjligt i processen. Därför har vi nu även nischat in oss på testutrustning. Idag erbjuder vi en helhet där vi i ett första steg tar fram en konstruktion och i steg två även tar fram utrustning så kunden kan testa funktionen tidigt i produktionsledet innan den monteras, säger Johan L.

Gemensamt för Jontronics kunder är också att de idag vill ha uppkoppling mot internet så det går att övervaka och styra systemen på distans, så kallat IoT*.

– Ja, detta har lett till att vi idag även utvecklar mobil-appar, avslutar Johan E.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Eftersom det är så svårt att få tag på personal är det en stor fördel att så många gärna vill flytta hit, säger Johan E.

– Jag tycker det bästa är att vi har nära till allt och det stora utbudet av butiker och restauranger. Vi är många som gillar pulsen på sommaren och att det är lite lugnare på vintern. Jag kan dessutom promenera till jobbet, säger Johan L.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag tycker att socialförvaltningen måste få mer resurser, både vad gäller personal och ekonomi. De som jobbar på förvaltningen gör det bra men de saknas resurser, säger Johan E.

Ulrica Momqvist som deltog vid besöket informerade Johan om de åtgärder som vidtagits och vad hon ser behöver göras framöver.

Vi tackar Johan och Johan för ett trevligt och informativt samtal. Jontronic skickar stafettpinnen vidare till LDC som vi besöker i höst.

Kretskort.

Jontronic tar fram mät-och styrsystem.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

* IoT, Internet of Things – Ett begrepp som används för att beskriva föremål som utrustas med möjligheten att anslutas till internet och andra nätverk.