2022-08-16

Företagsstafetten besöker Mor Linas Getgård i Born

Helena, Lina och Joanna står i en hage med några getter. Alla ler och tittar in i kameran. Solen skiner och himlen är blå.

Helena Back överlämnar stafettpinnen till Lina Englund. Till höger Joanna Stridh.

Lina Englund som är uppvuxen i Gävle flyttade till Rättvik vid 17 års ålder då hon började på Stiernhööksgymnasiet. Här träffade hon Andreas Norén och idag har paret två barn – Kalle 2 år och Maria 5 år. Så sent som i våras flyttade familjen till gården i Born.

– Nu har vi flyttat in med våra barn och fyllt gården med nya djur, närmare bestämt 30 getter, en ståtlig bock, dikor, åsnor, en häst, några ankor och två hundar. Per bor kvar i huset i en egen inredd lägenhet så vi kan väl kalla det för ett generationsboende fast vi inte är släkt, säger Lina.

Efter avslutad gymnasieutbildning har Lina jobbat på flera ställen bland annat på Hansjö mejeri och på en stor gård uppe i Jämtland.

– Ja, jag har jagat kunskap och tagit del av kunniga människors erfarenheter. Idag kan jag kalla mig både gårdsmejerist, getbonde och egen företagare, säger Lina.

Lina berättar att för 150 år sedan hade alla getter men idag har korna tagit över.
Men Lina ser stora fördelar med getterna.

– De har en härlig personlighet, de är mindre och enklare att hantera. Just nu går våra getter i en ängshage men de har tidigare gått nere i skogen. De äter rent och äter allt som andra djur inte äter. Geten är ett väldigt intelligent djur och de vill gärna lära sig nya saker, säger Lina.

Gårdsmejeri och butik som öppnade i juli

Mejeriet stod klart i mitten av juli och Lina är väldigt nöjd med det bemötande hon fått från kommunens livsmedelsinspektör. Hon öppnade även butiken i juli och har nu öppet tre dagar i veckan. Hon säljer getost i form av grillost, bredbar getost, ostrullar och camembert, främst till privatpersoner men hon har även fått möjlighet att leverera ost till Solgårdskrogen i Nittsjö.

– Det har börjat väldigt bra. Att sälja produkterna är naturligtvis viktigt och nödvändigt men jag har också en annan drivkraft och det är att visa besökarna hur allt hänger ihop. Det är många steg mellan det att man sår gräset på våren till den färdigpaketerade osten med fin etikett. Jag vill skapa ett intresse och förståelse för ett arbete som är mer en livsstil än ett jobb, avslutar Linda.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det är ett bra företagsklimat här i kommunen och jag tror inte jag skulle kunna hitta ett bättre ställe att bedriva mitt lilla företag på. Här finns bra förutsättningar för oss mindre lantbrukare och så har vi stor glädje av turismen, säger Lina.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag skulle gärna se att det satsades bättre på att behålla de vikarier som kommer in inom till exempel förskola. Att de personer som faktiskt vill jobba där får möjlighet till utbildning och tillsvidareanställning. När det kommer någon som vill jobba i förskolan och som dessutom har bra egenskaper borde vi vara rädda om och hålla kvar vid dem. Många yrken handlar om så mycket mer än vilken behörighet man har, säger Lina.

– Samma möjligheter borde finnas även inom äldreomsorg och skola. Det skulle även öka statistiken för trygga tillsvidareanställningar inom flera kvinnodominerade yrken. Just nu är det alldeles för stor omsättning på personal vilket utöver otryggheten för vikarierna skapar stor otrygghet för barnen som ska växa upp i vår kommun menar Lina.

Vi tackar Lina för ett trevligt och informativt möte. Lina skickar nu stafettpinnen vidare till Ida och Anders Stoor som tagit över föräldrarnas mjölkgård i Östanvik.

Lina står i en lokal och visar upp utrustning som finns på gården.

Lina visar runt på gården.

Vid dagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens 2:e vice, Helena Back från Näringslivsteamet och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.