2022-06-22

Företagsstafetten besöker Optileks

Henrik Nääs, Sia O'Reilly, Ulrica Momqvist, Helena Back och Henrik Knapp.

Från Vänster: Henrik Nääs, Sia O'Reilly, Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Helena Back från kommunens näringslivsteam och Henrik Knapp, bygglovshandläggare. Ulrica Momqvist, Helena Back och Henrik Knapp överlämnar stafettpinnen till Sia O'Reilly och Henrik Nääs.

Företaget Optileks grundades 1975, Åke Jansson kom in som vd 1977 och tog över bolaget 1992. Tanken från början var att massproducera mineralglas men sedan dess har både teknik och utveckling gått framåt med Norden som marknad i första hand. Idag ägs företaget av sonen Henrik Nääs och det välkända varumärket Shamir.

– Vi har gått från att vara enbart en standardleverantör till att idag även producera specialglas, glas med extremt höga styrkor och skyddsglasögon med korrekt styrka. Optileks är också ledande när det gäller kupiga sportglas, säger Henrik.

Att Henrik skulle börja arbeta i familjeföretaget var inte en självklarhet.

– Nej, jag är visserligen utbildad optiker men har genom åren arbetat i många andra branscher och även bedrivit forskning, bland annat på Karolinska Institutet. Det var först efter några intensiva år inom it-branschen jag bestämde mig. Jag jobbade mig igenom alla avdelningar här på företaget och fick även möjlighet att utveckla ny teknik och nya sätt att jobba. Det var lite svårt i början innan vi hittade formerna men när vi väl gjorde det gick det väldigt bra, säger Henrik.

Efter 15 år som vd har nu Henrik lämnat över den rollen till Sia O'Reilly. Sia är även hon utbildad optiker och när hon och hennes familj bestämde sig för att flytta tillbaka till Falun sökte hon arbete på Optileks.

– Ja, det är nu sju år sedan. Jag träffade Henrik redan då jag studerade i Stockholm och tänkte att jag skulle höra av mig till honom. Sagt och gjort, jag fick jobb och under de här åren har jag bland annat arbetat med produktrådgivning på kundtjänst och på försäljningsavdelningen. Jag trivs väldigt bra här på företaget och har i min roll som vd ansvar för verksamheten och våra 35 anställda medarbetare. Att hitta rätt kompetens är en utmaning. Vi skulle behöva bli fler men då behöver vi också större lokaler och det är inte det enklaste, avslutar Sia.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Närheten till allt och den fina sammanhållningen som jag upplever finns företagare emellan, säger Sia.

– Ja, och behöver vi hjälp med någonting så hittar vi oftast ett företag med rätt kompetens här i Rättvik, och det är väl fantastiskt, säger Henrik.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Kommunen måste fortsätt arbeta med ”Tillväxt & Tillsyn” som säkerställer att kommunens tjänstemän ger tips och råd. Det är otroligt värdefullt att man får hjälp med att hitta lösningar i stället för ett ”nej”, säger Henrik.

– Ett orosmoln är också det faktum att Posten drar ner på servicen i landsbygd. Kommunen kanske inte kan påverka det men vi är helt beroende av att kunna skicka paket och det både snabbt och smidigt, fortsätter Henrik.

– Planera för och färdigställ industrimark som möjliggör för stora lokaler. Vi skulle behöva bygga cirka 2 000 kvm för kontor och produktion, avslutar Sia.

Vi tackar Sia och Henrik för ett trevligt och informativt samtal. Optileks skickar nu stafettpinnen vidare till Jontronics som vi besöker i höst.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Henrik Knapp, bygglovshandläggare, Helena Back från kommunens näringslivsteam och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.