2022-05-16

Företagsstafetten besöker Diversearbetaren

Fredrik Ollén, Åsa Eriksson, Lars Bergsten och Henrik Knapp.

Fredrik Ollén (till vänster) och Henrik Knapp (till höger) överlämnar stafettpinnen till Åsa Eriksson och Lars Bergsten.

Åsa Eriksson, Lars Bergsten och en av deras söner har drivit företaget sedan 1 april 2021 då de köpte Diverse­arbetaren av David Nylander. De har stora lokaler på Snickeri­vägen som rymmer kontor, personal­utrymmen, massage­rum, verkstad, garage, plats för ved­klyvning med mera.

Diversearbetaren åtar sig en mängd arbetsuppgifter.

– Ja vi gör det mesta. Vi jobbar vanligtvis hos privatpersoner och uppdragen är skiftande. Många äldre vill ha hjälp med städning, tvätt och sina trädgårdar men vi hjälper även till med mycket annat såsom snickeriarbeten, mark, plattsättning och snöröjning säger Åsa.

Just nu laddar Åsa, Lars och de cirka 20 anställda upp för sommarens arbete.

– Ja, vi säljer bland annat ”gräsklippningsprenumerationer” där kunderna skriver upp sig på en gräslista. De flesta vill att vi klipper gräset en gång i veckan men en del vill ha klippning oftare. Vi har ungefär fyra personer som oavbrutet klipper gräs hela veckorna – från norr till söder, säger Åsa.

– Utöver gräsklippningen röjer vi och slår långgräs även vid Rättviks kommuns 40–50 vattentäkter, fortsätter Lars.

I sommar anställer Diversearbetaren fler säsongsarbetare än tidigare eftersom de nu också driver slalombacken och rodelbanan. Lars, som har drivit slalombacken tidigare, har god erfarenhet och kunskap om vad som krävs. Han hoppas nu på mycket folk i sommar.

Även om vi alla nu ser fram emot en lång och skön sommar vill Lars ändå påminna om att det kommer en vinter. Hos Diversearbetaren på industriområdet finns ett stort lager björkved till försäljning. Lars och Åsa köper in och klyver ungefär 1 000 kubikmeter ved per år. Köpare kan få veden i olika längder, antingen i säckar eller direkt på släpvagn.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Närheten till allt! Det händer mycket i kommunen och det finns många duktiga företagare.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Området runt slalombacken måste utvecklas. Det finns planer som nu måste förverkligas. Det skulle också vara bra om vi på något sätt kunde samarbeta när det gäller personal. Vi har svårt att hitta sommarpersonal och det har ju många av kommunens företag men även Rättviks kommun. Det skulle vara toppen med några fler större företag

Vi tackar Åsa och Lars för ett trevligt och informativt samtal. Diversearbetaren skickar nu stafettpinnen vidare till Stiftsgården.

Kluven ved i säckar.

Varje år klyver Diversearbetaren 1 000 kubikmeter ved.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Henrik Knapp, bygglovsadministratör och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information