Företagsstafetten besöker Gilljams Lantbruk i Övre Gärdsjö
När Kim var liten pojke tillbringade han flera somrar på campingen i Rättvik. Vid ett tillfälle när Kim var sex år gammal åkte familjen till Nittsjö Keramik och på vägen dit fick Kim syn på Naturbruksgymnasiet. När familjen kom tillbaka till campingen tog han cykeln och åkte dit och tittade.
– Det var där och då jag bestämde mig - när jag blev stor skulle jag gå på den där skolan, säger Kim och skrattar gott åt minnet.
Sagt och gjort. När det var dags att söka gymnasium flyttade han med sina föräldrar till Rättvik. Under gymnasietiden träffade han Jenny som även hon studerade på Stiernhööksgymnasiet. Ett år efter studenten köpte de gården i Övre Gärdsjö, gifte sig och började arbeta tillsammans.
– Jag började jobba redan som 14-åring och när jag var 19 år startade jag företaget. Idag har vi 70 nötdjur och runt 130 värphöns. Vi köper kalvarna när de är två veckor gamla och föder upp dem på mjölk. Efter två år går de på slakt. Vi gör återtag på en del av köttet och säljer det här i vår butik, säger Kim
Kim och Jenny hade länge talat om att öppna en gårdsbutik hemma på gården när de började renovera den gamla bagarstugan.
– Vi röjde upp, målade och inredde och det blev väldigt bra. Vi öppnade två veckor före jul och affärerna har gått över förväntan. Våra höns värper ungefär 100 ägg om dagen och de säljer slut på bara några timmar. Efterfrågan är enorm, säger Jenny.
I butiken säljer de förutom sina ägg även köttfärs och korv från gården. Kunderna är noga och vet vad de vill ha.
– Ja, kunderna vill veta var produkterna kommer ifrån och därför väljer vi med omsorg. I butiken hittar ni bland annat produkter från Hansjö, Vallkulla mejeri, kafferosteriet i Säter, Mora bryggeri, Grangärde musteri och Åre chokladfabrik, säger Jenny.
Målet är naturligtvis att Kim och Jenny ska kunna försörja sig helt på den egna verksamheten men just nu är det mesta väldigt dyrt, säger Kim och fortsätter.
– Vi har exempelvis inte köpt någon handelsgödsel i år. Priserna har gått upp något enormt och så stor marginal har vi inte. Vi är långt ifrån ensamma om den här situationen men vi fortsätter att satsa och hoppas på stabilare tider. Vi vill ju utveckla gården, säger Kim.
Kim och Jenny bidrar med mycket till vår kommun. De har inte enbart startat ett företag och en attraktiv gårdsbutik, de håller också landskapet öppet. Under sommarhalvåret betar djuren på flera områden i Rättvik. Dels hemma runt gården men även i Solberga, Västanå, Hästhagarna i Rättvik och Mårtanberg.
Vad tycker ni är bra med Rättvik?
– Konceptet Tillväxt & Tillsyn och Rättviksmodellen. Vi fick snabb och professionell hjälp när vi startade vår verksamhet. Det är viktigt att kommunen fortsätter att värna oss producenter. Vi trivs jättebra här i Rättvik och människorna är trevliga. Vi ligger bra till geografiskt och Stiernhööksgymnasiet är toppenbra.
Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?
– Sjöbodarna som är en helt suverän satsning. Det är inte odlingsbar mark och det är väldigt lite av stranden som tas i anspråk – det kan inte bli lämpligare.
Vi tackar Gilljams Lantbruk för ett trevligt och informativt möte. Kim och Jenny skickar nu stafettpinnen vidare till Levins Handelsträdgård som vi besöker om några veckor.
Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.
Mer information
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin