2022-04-25

Företagsstafetten besöker Big Street

Lena Krånglin, Fredrik Ollén och Victor Hård af Segerstad.

Lena Krånglin (till vänster) och Fredrik Ollén (till höger) tillsammans med Victor Hård af Segerstad.

Victor Hård af Segerstad som är född i Uppsala flyttade till Rättvik som liten. Han utbildade sig till kock och 2008 började han arbeta på Big Street. Redan efter ett år fick han möjlighet att ta över restaurang­verksamheten. Victor var då 23 år gammal och han berättar att det första målet var att lära sig driva ett företag. Sedan dess har han arbetat hårt.

– Ja, det har varit mycket jobb men jag tog över ett bra och uppskattat koncept som jag har förvaltat och varsamt förfinat. Vi har även renoverat och på olika sätt utvecklat restaurangen successivt. Idag är det sju personer som jobbar på årsbasis men under sommaren har vi 25–30 personer på lönelistan. Det är många som kommer tillbaka år från år men visst är det många nya också, säger Victor.

Victor upplever, precis som många andra krögare i Rättvik, att det är speciellt att driva restaurang i kommunen. Under sommaren är det fullt med folk i omlopp och försäljningen går bra. När hösten kommer blir det genast lugnare.

– Vi lever i princip på sex veckors sommarförsäljning och det är naturligtvis en utmaning ekonomiskt men även när det gäller personal, inköp med mera. Antalet restauranggäster har successivt ökat här hos oss, men så kom pandemin. Vi klarade oss förhållandevis bra eftersom vi alltid erbjudit mat för avhämtning. Det var ingenting nytt för oss men vi gick ändå ut tidigt med en ”Corona-rabatt” och försäljningen gick över förväntan. Vi kunde ha upp emot 500 menyer för avhämtning under en helg. Idag ligger vi på en mer normal nivå, det vill säga mellan 150–200 i snitt.

Nu ser Victor fram emot sommaren. Han märker redan nu att Big Streets gäster vill ta igen ”förlorad tid” och det är redan mycket förbokat under våren.

– Sommaren kan nog bli riktigt bra. Nu vet vi att Rättviks marknad och CCW (Classic Car Week) blir av och därför förbereder vi oss noggrant. Till hösten ska vi förnya oss lite men konceptet blir naturligtvis det samma. Här törs vi inte göra några stora förändringar, säger Victor och skrattar.

Victor berättar också att de vid ett tillfälle provade att byta ut Ruccola-dressingen mot en tryffelaioli och det blev ramaskri.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Utbudet av aktiviteter, restauranger och evenemang. Det händer mycket i kommunen och vi trivs. Det är också jättebra att kommunens tjänstemän besöker oss inför varje sommar. På ett informativt och lättsamt sätt informerar de vår extrapersonal om vad som gäller vid alkoholservering.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Bostäder! Många vill flytta hit men det är svårt att hitta hus eller lägenhet, det är tråkigt. Det här är också ett problem för oss som sommartid behöver ta in extra­personal. Finns det ingenstans att bo kan de inte arbeta hos oss heller. Jobba med att göra Rättvik till ”Sveriges finaste turistort”. Det handlar om helheten - bort med ogräs och sly, snygga till på gatorna, se över skyltning etcetera. Kommunen gör redan idag mycket men vi kan alla hjälpas åt.

Vi tackar Victor för ett trevligt och informativt samtal. Big Street skickar nu stafettpinnen vidare till Rättviks Glass.

Victor Hård af Segerstad.

Victor Hård af Segerstad har nu drivit restaurangen i 13 år.

Vid företagsbesöket deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Lena Krånglin, kulturchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.