2022-04-12

Företagsstafetten besöker Pär Henriksson och Eva Persson i Furudal

Pär Henriksson, Joanna Stridh och Eva Persson.

Joanna Stridh överlämnar stafettpinnen till Pär Henriksson och Eva Persson.

Både Pär och Eva är födda i Furudal men Eva växte upp på annan ort. Det var först 1983 när båda bodde i Borlänge, som de lärde känna varandra, blev ett par och bildade familj. De bodde några år i Torsång men i samband med att barnen skulle börja pendla till Borlänge för att gå i skola flyttade de tillbaka till Furudal. Det här var år 2000 och kort därefter startade Eva sin enskilda firma, Ore Data & Administration, OREDA. Företaget håller till på Strandvägen i Furudal och erbjuder ekonomisk rådgivning, hjälp med deklarationer, bokföring, bokslut med mera.

– När Eva startade OREDA hade jag redan ett företag. Vi arbetade parallellt i några år men 2005 slog vi ihop våra företag och bildade ett aktiebolag. Idag är vi sex anställda och vi har också ett kontor i Borlänge, säger Pär.

Eva berättar att deras kunder främst är ”småföretagare” inom jord- och skogsbruk.

– De flesta är lantbrukare men vi hjälper även företagare i åkeribranschen och företag inom olika hantverksyrken. Kunderna finns naturligtvis främst i Sverige men vi har också kunder i USA och Finland, säger Eva.

Pär äger även Ore Energi som bildades 2001.

– Ja, när det gamla kommunhuset i Furudal blev till salu, köpte jag det. I huset fanns nämligen en skorsten i rätt storlek för att kunna bygga ett värmeverk. Idag får 13 lägenheter, 25 villor, ett antal affärslokaler samt Furudals skola och byns äldreboende värme från värmeverket, säger Pär.

Pär och Eva har alltid varit väldigt engagerade i sin hembygd och för att stärka bygden ytterligare har de nu investerat i en fordonsladdare som kan ladda tre bilar samtidigt.

– Det går mycket trafik förbi här och vi tänkte att det kunde vara en smart placering. Medan bilen laddar kan passagerarna passa på att fika och handla och det gynnar oss alla. Vi fick fin hjälp av Svensk Fordonsladdning och ett bidrag på 375 000 kronor från Naturvårdsverket. Totalt handlar det om en investering på en miljon kronor. Om trycket på den här laddstolpen blir hårt kommer vi att bygga fler, kanske i samarbete med andra aktörer, avslutar Pär.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Det är mycket som är väldigt bra i Rättvik, säger Eva.

– Siljan har vi i söder och skogarna har vi runt Håven i norr. Centralt ligger byarna runt Oresjön i hjärtat av Rättvik – och det får jag kalla hemma, säger Pär lite mer poetiskt.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det är viktigt att kommunen satsar och välkomnar större företag som skapar arbetstillfällen. Nu ökar invånarantalet i Ore och det är glädjande. Vi måste fortsätta att satsa på barnfamiljerna och värna om våra byskolor.

Vi tackar Pär och Eva för ett trevligt och informativt möte. De skickar nu stafettpinnen vidare till Diversearbetaren som vi besöker om några veckor.

Pär Henriksson, Eva Persson och Joanna Stridh.

Samtal i fikarummet.

Vid företagsbesöket deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens 2:e vice och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.