2022-03-21

Företagsstafetten besöker Erkut Pizzeria

Veli Al och Ulrica Momqvist.

Veli Al tillsammans med kommunalråd Ulrica Momqvist.

Det är nu 24 år sedan Veli Al flyttade till Rättvik efter ett antal år i Hova och Karlskoga. Här i kommunen startade han Erkut Pizzeria och Rättviks Pizzeria som under en period låg i Team Sportias lokaler. 2019 övertog han dessutom Restaurang Stars på Storgatan.

Vi träffar Veli på Erkut, en välkänd pizzeria för många rättvikare och ett uppskattat stopp för fjällturisterna.

– Jag gick in till den tidigare ägaren och sa att jag ville köpa restaurangen. Efter en del diskuterande gick affären i lås och vi bestämde oss för att döpa pizzerian till Erkut efter min gode vän som då tragiskt avlidit i cancer. Det blev mitt sätt att hedra hans minne, säger Veli.

På Erkut är de fyra anställda och på Stars arbetar tre till fyra personer. Eftersom alla är anställda i samma företag delar de upp personalen efter behov. Veli jobbar väldigt mycket. Hans arbetsdagar börjar klockan 8 och han är sällan hemma före klockan 22. Även hans fru jobbar i företaget och det händer att äldste sonen som är 18 år får rycka in.

Pandemin slog hårt mot restaurangbranschen så Veli är glad över att de klarade de här åren så bra som de gjorde.

– Det var tufft på Stars men rättvikarna slutade inte äta pizza och kebab. De flesta beställde ju på telefon och tog med sig maten hem, säger Veli och ler.

Nu hoppas Veli att han återigen ska få möjlighet att utveckla sina restauranger. Han har precis köpt in en robot som skär kebab i perfekta, lika stora skivor. Han testar också olika smaksättningar och styrkor. På Stars är målet att i framtiden installera en kolgrill.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det bästa är sommaren när hela samhället fylls med människor. Förhoppningsvis kommer både Rättviks marknad och Classic Car Week att dra mycket folk igen.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Mer aktiviteter för ungdomar och en plats för dem att samlas på. Det är svårt för unga att hitta bra aktiviteter såsom exempelvis Thaiboxning. Utveckla även vintersäsongen.

Vi tackar för ett trevligt och informativt möte. Veli skickar nu stafettpinnen vidare till Big Street som vi besöker inom kort.

Veli Al.

Veli Al på Erkut Pizzeria.

Vid fredagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information