2022-03-14

Företagsstafetten besöker Svensk Fordonsladdning

Personer samlade runt stafettpinnen.

Samling runt stafettpinnen. Från vänster Ulrica Momqvist, Robert Nilsson, Kenneth Nilsson, Lennart Nilsson och Martin Clarstedt.

Företagets grundare, bröderna Robert, Lennart och Kenneth Nilsson tar emot oss i nyrenoverade och fräscha lokaler. Det var Robert som började skissa på en företagsidé och det dröjde inte länge förrän både Lennart och Kenneth som också arbetade inom energibranschen engagerade sig. Intresserad var också Mathias Ekholm som blev företagets fjärde delägare.

Företaget registrerades i maj 2020 och därefter började ett intensivt arbete.

– Vi jobbade stenhårt under sommaren och lanserade bolaget i mitten av augusti. Eftersom vi hade ett upparbetat kontaktnät vad gäller under­entreprenörer inom el och mark fick vi redan från start ett antal stora projekt. Efter bara ett år anställde vi vår första medarbetare och idag är vi elva anställda varav åtta sitter i Rättvik, säger Robert.

– Med den här utvecklingen kommer vi att vara mellan 20–25 anställda innan året är slut. Just nu etablerar vi oss även i Eskilstuna som har blivit lite av ett nav när det kommer till energi och logistik. Här byggs ett stort energicentrum, Energy Evolution Center där vi kommer att ha ett kontor, fortsätter Kenneth.

Svensk Fordonsladdning är en ledande leverantör av helhetslösningar inom DC-laddning, det vill säga snabbladdning. Efterfrågan på privata laddstolpar ökar konstant och företaget har under det senaste året satt upp cirka 300 hemmaladdare bara i närområdet. Ett av många mål är att bygga en station med fem superladdare här i Rättvik.

– Det skulle naturligtvis vara jätteroligt och ett fantastiskt ”skyltfönster” för oss. Varje år passerar cirka fem miljoner bilar genom Rättvik och eftersom vi har för avsikt att bygga olika typer av laddstolpar kommer stationen även att kunna användas i studiesyfte, säger Lennart.

Framtiden ser ljus ut för Svensk Fordonsladdning. Prognoserna visar att det kommer att finnas minst 2,5 miljoner laddningsbara bilar i Sverige år 2030.

– Problemet är leveranstiderna som kan uppgå till nästan ett år. En annan fråga som är högaktuell är hur vi ska få energin att räcka till och vi lanserade ett nytt affärsområde här före jul med fokus på just energilagring, säger Robert.

I december 2021 fick företaget även en ny delägare, ett göteborgsbaserat investmentbolag. Omsättningen det första helåret hamnade på 18 miljoner kronor och i år räknar de med 40–45 miljoner kronor.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Det finns så mycket - närhet till natur, aktiviteter och restauranger. Mittpunkt i landet med närhet till Stockholm och fjällvärlden. Kul också att slalombacken fått en nystart.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Uppmuntra företag att jobba tillsammans. Försöka hitta olika nya samarbetsformer, gärna i ett företagscenter.

Vi tackar för ett trevligt och informativt möte. De skickar nu stafettpinnen vidare till Per Henriksson på företaget Oreda som vi besöker inom kort.

Robert Nilsson, Martin Clarstedt, Lennart Nilsson, Kenneth Nilsson och Ulrica Momqvist.

Svensk fordonsladdning sitter i fina nyrenoverade lokaler.

Vid fredagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, kommunstyrelsens ordförande, Martin Clarstedt, miljö- och byggchef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information