2022-03-07

Företagsstafetten besöker Lidells Skogstransporter

Fredrik Ollén, Tomas Lidell, John Lidell och Roger Gumuns.

Fredrik Ollén överlämnar stafettpinnen till Tomas Lidell, John Lidell och Roger Gumuns.

Företagsstafetten beger sig den här gången ut i skogen. På en mötesplats strax utanför Stumsnäs träffar vi John och Tomas Lidell samt Roger Gumuns. Företaget som startades av John och hans far i början av 1980-talet har idag fyra anställda och en omsättning på 6,8 miljoner kronor.

John berättar att de i huvudsak arbetar i Rättvik men att de naturligtvis åker både till Mora och Leksand om det behövs. Kunderna hittar de bland de privata skogsägarna då de kör åt skogsägarföreningen Mellanskog.

Lidells använder och äger två typer av skogsmaskiner:

  • En Skördare som används för att fälla, kvista och kapar träd till stockar.
  • En Skotare som ser till att virket kommer ut från avverkningsplatsen till en mer tillgänglig plats.

En vanlig arbetsdag börjar klockan 5 och avslutas vid 21.

– Vi arbetar i skift och löser alltså av varandra. Jag studerade på gymnasiet i Älvdalen och efter studenten började jag köra timmerbil. Jag körde i två år och det var roligt men det här jobbet passar mig bättre, säger Tomas som började i familjeföretaget för ungefär ett år sedan.

De verkar trivas allihop. När vi frågar vad som är det bästa med jobbet svarar de – friheten! Det råder alltså ingen som helst tvekan om att skogen betyder mycket för dem ur flera perspektiv, men de uttrycker också en stor oro för framtiden.

– Just nu rullar det på bra men med tanke på vad som händer i världen känns det osäkert. Bränslepriserna påverkar oss mycket och nu börjar det bli väldigt dyrt. Vi måste naturligtvis ta ut den ökade kostnaden på våra kunder men det går ju inte hur långt som helst, säger John.

Roger tar också upp de ökade miljökraven som på olika sätt påverkar skogsägarna.

– Vi är rädda om vår skog och sköter den på bästa tänkbara sätt. Det vi ser nu är förslag som är helt orimliga. Risken är stor att vi inte kommer att kunna bruka skogen på det sätt vi är vana vid och det skulle få förödande konsekvenser, säger Roger. Tomas håller med.

– Tänk vad mycket pengar och arbetstillfällen som bygger på skogen. Vi är otroligt många som jobbar i branschen. Lägg sedan till alla som arbetar på sågverk, tillverkar maskiner, planerare, köpare, administration med mera. Sverige är dessutom ett land som till stor del lever på export av virkesvaror.

Vi står länge och pratar om de utmaningar de ser framför sig och det är tydligt att de är engagerade. Innan vi tackar för oss frågar vi även efter Irene som är sambo med John och som också arbetar i företaget. Vi får veta att hon kör skotare lite längre in i skogen så vi får inte möjlighet att träffa henne den här gången. Vi hinner ta en snabb bild vid dikeskanten innan det bär iväg igen – nästa anhalt är Granmor.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Svårt att säga, det är så mycket som är bra!

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Fortsätt att ge allt stöd ni kan till sjöbodarna. De skulle bli väldigt fint och ett trevligt inslag vid sjön. Vi tror också att det skulle förenkla för alla parter om kommunen var tydlig med vad som är att betrakta som brukningsvärd jordbruksmark. Även om inte kommunen kan påverka det i sak måste vi också sträva efter en omarrondering.

Vi tackar John, Tomas och Roger för ett trevligt och informativt samtal. Lidells skogstransporter skickar nu stafettpinnen vidare till Sören Bleckur, Bleckurs Transport i Ingels, som vi besöker om någon månad.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information