2022-02-15

Företagsstafetten besöker XL Bygg Siljan

Kaffet är uppdukat när vi kommer till Pål Mases och Christer Blank som framgångsrikt drivit XL Bygg Siljan tillsammans sedan 2012. Redan tidigt under vårt samtal inser vi att XL Bygg Siljan är ett expansivt företag som idag består av totalt fem butiker med en omsättning på 200 miljoner kronor, så vi tar det från början.

Christer Blank, Pål Mases och Joanna Stridh.

Från vänster: Christer Blank, Pål Mases och Joanna Stridh.

Bröderna Pål och Pär Mases hade drivit Mora trä i många år när Pål kontaktade Christer. Pål hade då vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med ägaren till Johanssons Järn eftersom de var intresserade av att ta över verksamheten. Efter ett antal telefonsamtal var tiden mogen och de fick köpa både bolaget och fastigheten - XL Bygg Siljan bildades.

Sedan dess har XL Bygg Siljan, som ägs av Pål, Christer och ett bolag som heter Mästergruppen expanderat i snabb takt. Idag driver de fem butiker, närmare bestämt i Rättvik, Mora, Falun, Smedjebacken och Grängesberg.

På XL Bygg i Rättvik arbetar tio anställda i driften och ytterligare några personer sitter på kontoret som idag också fungerar som huvudkontor för bolaget.

– Det har tagit fem–sex år att bygga upp det vi ser idag. Mycket av styrkan ligger i vårt arbetssätt. Vi kombinerar ett stort kunnande och god service med den senaste tekniken. Den personal som arbetar ute på gården sköter exempelvis allt. De hjälper våra kunder och ser till att de får med sig det de behöver, sedan skickar de en faktura direkt via sina ”paddor”. Kunden behöver alltså inte, som tidigare, gå in till kassan och betala utan allt sker digitalt. Det här är en modell och ett arbetssätt som vi nu vill implementera i de andra butikerna, säger Christer.

Pål och Christer har en tydlig arbetsfördelning där Christer som VD har huvudansvaret för bland annat de 55 anställda och företagets ekonomi. Pål arbetar med butiksutveckling och nya etableringar. Han ansvarar också för de större inköpen, exempelvis av virke som uppgår till 25 miljoner kronor/år. Pål arbetar också centralt inom XL Bygg med diverse utvecklingsprojekt.

Innan vi skiljs åt vill Christer slå ett slag för XL-Hjälpen. Här kan du som är med i en förening eller organisation få hjälp med ett byggprojekt som är till nytta och glädje för många människor, gärna ute i vår fina natur. XL Bygg Siljan deltog förra året då Rättviks Viltjour fick en 36 meter lång fågelbur just genom XL-Hjälpen. (Läs mer på xlhjalpen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

– Mycket handlar om att bygga relationer och vara en del av samhället. Det är ett givande och tagande och rättvikarna är trogna de lokala företagen, avslutar Pål.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Vi upplever att vi har en bra sammanhållning bland företagarna i kommunen och att rättvikarna värnar om Rättvik. Vi har alltid haft bra relationer med kommunen och vi uppskattar också Närviks arbete. Det är också bra att vi företagare här i Rättvik förstår hur viktiga våra turister är för utvecklingen. Många vi träffar är avundsjuka på Rättvik - vårt utbud är enormt.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Det får inte vara för krångligt och ta för lång tid när man vill bygga. Lägg därför mer resurser på miljö- och byggnads-sidan. Eftersom vi gillar turister ser vi gärna att det blir fler. Siljan lockar och därför vill vi att båtturismen ska utvecklas.

Vi tackar Christer och Pål för ett trevligt och informativt möte. XL Bygg Siljan skickar nu stafettpinnen vidare till Lidells Skogstransporter AB som vi besöker om ett par veckor.

Christer Blank, Pål Mases och Joanna Stridh.

På XL Bygg Siljan kan man hitta det mesta.

Vid dagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens 2:e vice och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.