2022-01-18

Företagsstafetten besöker Kangs Krut

Nu är Företagsstafetten i gång igen och vårt första besök 2022 äger rum på Hotell Lerdalshöjden där vi träffar Kang Fredriksson som driver företaget Kangs Krut.

Ulrica Momqvist och Kang Fredriksson.

Ulrica Momqvist (till vänster) överlämnar stafettpinnen till Kang Fredriksson .

Kang, som egentligen heter Anna-Karin, är uppvuxen i Rättvik men har under drygt 30 år bott i Stockholm med sin familj. Hon har ett förflutet i restaurangbranschen men intresset för att jobba med hälsa tog successivt överhand. 2007 började Kang utbilda sig till hälsocoach på Jakobsbergs folkhögskola. Hon utbildade sig även till personlig tränare på Axelssons. Efter avslutad utbildning började hon arbeta på ett gym i Bromma.

– När jag arbetade som personlig tränare märkte jag väldigt tydligt hur mycket stress påverkar oss människor. Eftersom jag ville lära mig mer i ämnet utbildade jag mig även till stress­av­spännings­pedagog med andning i fokus. Vi tar 24 000–26 000 andetag per dygn och andningen är något du kan påverka för att må bra. Jag brukar säga att andningen är kroppens VD, den är bron mellan stressystemet och lugn- och ro systemet, säger Kang.

Sedan 2009 driver Kang sitt eget företag Kangs Krut (Kang, rådgivning, utbildning, träning) som erbjuder hälsocoachning, andningskurser samt stresshantering, återhämtning och personlig träning – både enskilt och i grupp.

Hälsa och förändringsarbete är Kangs passion

Kang säger själv att det som driver henne är att se hur människor kan förändras och må bättre. Hälsocoaching handlar om hela människan – andning, stress, återhämtning, träning, kost och sömn.

– Många av mina föreläsningar har ägt rum här på Hotell Lerdalshöjden men det händer att jag tar emot kunder hemma i vår inredda lada eller under äppelträdet i trädgården i Backa. Pandemin har tyvärr påverkat mig mycket och jag har tvingats ställa in flera föreläsningar. Nu ser jag framåt och hoppas som så många andra att pandemin snart ska vara över. Jag planerar för att utöka mitt geografiska område och jag hoppas också att det i framtiden ska finnas möjlighet för mig att föreläsa för skolungdomar och deras föräldrar. Många barn är idag överviktiga och det är av största vikt att vi lär både barn och föräldrar att äta rätt. Bra mat behöver inte vara dyr.

Innan vi skiljs åt skickar Kang med en hälsning.

– Tänk på att det finns så mycket du kan göra själv. Små justeringar i vardagen kan göra att du mår bättre. Var lite snäll mot sig själv!

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det är mycket som är bra här. Efter många år i Stockholm och utomlands gick ju flyttlasset tillbaka hem till Rättvik. Tanken var att vi skulle köpa ett litet fritidshus men när vi hittade den fina lilla gården i Backa flyttade vi permanent. Det är nu 3,5 år sedan och vi trivs väldigt bra. Här finns de bästa förutsättningarna för rörelse och motion. Vi har nära till allt och så utsikten över Siljan, såklart!

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Jag skulle gärna se att kommunen satsar på ett stort utegym och en lekplats nere på Helsingland. Se över öppettiderna på simhallen.

Vi tackar Kang för ett trevligt och informativt möte. Kang skickar nu stafettpinnen vidare till Lars Hansson på Exceptional som vi besöker om ett par veckor.

Ulrica Momqvist och Kang Fredriksson.

Ulrica Momqvist och Kang Fredriksson vid besöket på Hotell Lerdalshöjden.

Vid dagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, ordförande i kommunens allmänna utskott och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.