2021-12-13

Företagsstafetten besöker Nordbet, Nordisk Betindustri AB

Tony Pers har arbetat inom betindustrin i snart 40 år. Det började 1985 då Tony fick anställning på Hansells betindustri. Tolv år senare tog Tony, tillsammans med tre andra, över företaget och vid årsskiftet 2008–2009 ändrades ägarförhållandena ytterligare en gång. Då var det Tony och Hans Bolmstam som tog över och Tony berättar om en ganska tuff period i företagets historia.

Jennie Prans, Tony Pers och Fredrik Ollén.

Jennie Prans och Fredrik Ollén överlämnar stafettpinnen till Tony Pers.

På Nordbet betar man varmvalsad plåt, det innebär att man rengör plåtens yta och tar bort sot som fastnat.

– Vi arbetar med plåt som är runt 15 millimeter tjock. Vi sätter först ner plåten i saltsyra. När vi sedan tar upp den sköljs plåten av och sedan doppas den i vatten och natriumlut för att vi ska få bort alla syrarester. Plåtarna får torka framför en fläkt och sedan packas de och levereras till kund. SSAB är vår absolut största kund men vi får också mycket plåt från Finland. Det händer också att vi behandlar plåt från Europa och Ryssland, säger Tony Pers.

Nordbet är ledande i Norden och de betar cirka 100 ton plåt per dag. De sex anställda arbetar tvåskift och ibland även helger. De närmaste konkurrenterna hittar man i Tyskland och Belgien.

Tony som idag är pensionär och ensam ägare till företaget är på plats på Industrivägen nästan varje dag.

– Just nu ligger det 3 000 ton plåt på vänt. Vi skulle behöva anställa ytterligare någon person men det är jättesvårt att hitta ytbehandlare eller industriarbetare över huvud taget, säger Tony.

Tony avslutar med att berätta att han var på väg att sälja företaget för fyra år sedan men att han ångrade sig.

– Nu kan jag tänka mig att sälja om den rätta köparen dyker upp. Jag ser fram emot att få mer tid till mina stora intressen, det vill säga stugan i Älvdalen och så jakten så klart.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Ja, jag trivs här. Det är fint och lagom stort.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Vet faktiskt inte, tycker det mesta fungerar bra.

Vi tackar Tony för ett trevligt och informativt möte. Han skickar nu stafettpinnen vidare till XL Bygg Siljan som vi besöker i början av nästa år.

Rengöring av plåt.

Plåten rengörs innan den senare behandlas i saltsyra.

Plåten sänks ner i saltsyra.

I den stora hallen betas cirka 100 ton plåt per dag.

Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Martin Clarstedt, tf. näringslivschef, Jennie Prans, Miljö- och byggenheten och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.