2021-11-22

Företagsstafetten besöker BlomsterLiv

Det är full fart i butiken när vi kommer till Blomsterliv på Storgatan. Liv Wernborg Segerstéen som äger butiken tillsammans med sin man Per, ska alldeles strax öppna och plockar i ordning det sista inför dagen. Vi går längst in i butiken och Liv börjar berätta om butiken som de köpte i juli 2006.

Liv Wernborg Segerstéen och Joanna Stridh.

Joanna Stridh (till höger) överlämnar stafettpinnen till Liv Wernborg Segerstéen.

– Jag utbildade mig till florist i vuxen ålder och jobbade då i en blomsteraffär på Kungsholmen i Stockholm. Det var Per som satt och tittade i en branschtidning och såg att den här butiken var till salu. Jag är ju uppvuxen i Rättvik så det kändes naturligtvis spännande och på den vägen är det. Vi köpte butiken och flyttade hit, säger Liv.

Nu har det gått 15 år och Liv ser tillbaka på en tid som inneburit ett intensivt och hårt arbete men också mycket glädje. Butiken har ett perfekt läge och kunderna kommer från många olika håll. Nu står julen för dörren och det är butikens största högtid. Under en dryg månad kommer vi som besöker BlomsterLiv att mötas av Hyacinter, Amaryllis, Julstjärnor och färdiga julgrupper i olika storlekar.

För Liv är det viktigt att hänga med i utvecklingen. Hon finner inspiration på exempelvis Formexmässan och hon följer trender både i Sverige och utomlands.

– Ta till exempel det här med brudbuketter. Just nu är det ”trädgårdskänsla” som gäller. Buketterna ska gärna vara lite spretiga och vilda. Nu har det varit lite färre bröllop i år på grund av coronan men nu börjar det ta fart igen och det är jätteroligt. Det blir allt vanligare med höst- och vinterbröllop och vi binder allt ifrån en fin traditionell presentbukett till enormt avancerade brudbuketter. Ibland händer det att brudparet tar med sig några blommor från den egna trädgården eller från en plats som betyder något speciellt. Då lägger vi in dessa i buketten och det blir ofta väldigt fint.

Liv ändrar gärna om i butiken och skapar ofta nya miljöer med ett lite annorlunda sortiment. Drömmen är att även utveckla området utanför butiken. Hon skulle gärna vilja skapa en trädgårdsmiljö med lite utemöbler och ett litet, exklusivt växthus. Liv berättar att det är en så kallad ”prickad mark” vilket kan innebära problem. Joanna Stridh som deltog på besöket, lovade att undersöka vilka möjligheter som finns och återkomma till Liv. Under tiden fortsätter BlomsterLiv att skapa en härlig helhetskänsla och leverera blommor av hög kvalitet.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Det är en stor styrka att vi kan samarbeta och föra en dialog här i kommunen. Jag upplever att människorna som bor här är toleranta och snälla mot varandra vilket skapar bästa tänkbara förutsättningar. Vi behöver inte alltid vara överens i sakfrågorna men det finns en stor tolerans. Vi har också ett mycket fint och omfattande föreningsliv.

Vad tycker du Rättviks kommun ska fokusera på framöver?

– Vi behöver fortsätta växa och därför tycker jag att kommunen ska satsa på att locka hit fler personer i de yngre åldrarna, gärna med specialistkompetenser. Tänker mig någon form av ”instegsboende” med lite billigare lägenheter. Då kanske det är fler unga som törs och kan flytta hit. Det skulle också vara positivt om kommunen kunde bidra till nya bostadsområden/boendeformer för alla pigga pensionärer som vill träffa andra likasinnade i gemensamma lokaler.

Vi tackar Liv för ett trevligt och informativt möte. Liv skickar nu stafettpinnen vidare till Kangs Hälsa i Backa som vi besöker efter nyår.

Växter, prydnader och inredningsföremål i butiken.

Interiör från butiken BlomsterLiv.

Liv Wernborg Segerstéen.

Liv plockar ihop en fin bukett blommor.

Vid dagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information