2021-11-15

Företagsstafetten besöker Koppjärk

Gusse Bjernulf hälsar välkommen till de helt nya och fräscha lokalerna på Rättvik Arena. Här har Koppjärk bedrivit sin verksamhet sedan årsskiftet men historien börjar långt tidigare.

Jonny Jones, Martin Clarstedt och Gusse Bjernulf.

Jonny Jones och Martin Clarstedt överlämnar stafettpinnen till Gusse Bjernulf.

1998 hade kommunen och dåvarande Landstinget ett delat ansvar för rehabiliteringen i kommunen. Gusse, som då jobbade som sjukgymnast, berättar att det var en komplicerad situation eftersom mycket tid gick åt till att diskutera hur ansvaret skulle fördelas och vilken hjälp patienterna skulle få. Tillsammans med Marie Gudmundsson startade Gusse ett treårigt projekt med en gemensam verksamhetschef. Både Rättviks kommun, Landstinget och Allmänna arvsfonden gick in med pengar och arbetet fortlöpte enligt plan. När projekttiden gick mot sitt slut övergick arbetet i ett rehabiliteringsavtal mellan Koppjärk, Rättviks kommun och Landstinget. Avtalet förnyades vid ett flertal tillfällen men 2010 avslutades samarbetet.

– Ja, det blev naturligtvis en stor förändring för oss men i samma veva utökade vi vår verksamhet och flyttade dessutom till nya lokaler i Bowlinghallen. Det blev ett jättelyft och medlemsantalet ökade med 400 procent på ganska kort tid, det var fantastiskt, säger Gusse.

När det stod klart att Rättvik Arena skulle byggas såg Gusse en möjlighet att utveckla Koppjärk vidare. Som besökare får du nu tillgång till en komplett träningsanläggning med utrymmen som passar för både individuell träning och gruppträning. Koppjärk erbjuder även privat sjukgymnastik och friskvård för företag.

– Nu ser vi fram emot en nystart. Coronapandemin har påverkat oss negativt och det är mycket som legat på paus. Vi hoppas naturligtvis att våra 1 000 medlemmar vågar sig tillbaka och att vi snart kan återuppta arbetet med hälsotester på företagen. I statistik som vi har tillgång till kan vi se att rättvikarna tränar mer än riksgenomsnittet. 10 procent av rättvikarna går på gym vilket är väldigt bra.

Koppjärk betyder spindel på Rättviksmål och likt en spindel fortsätter de att väva samman ett nätverk av hälsofrämjande och trevliga aktiviteter för rättvikarnas bästa. Just nu planeras en träningsresa till Mallorca.

– Ja, vi åker i maj. Vi ser att den här typen av gemensamma aktiviteter ökar i popularitet. Träning i härlig miljö, mat, dryck och trevligt umgänge – kan det bli bättre? avslutar Gusse.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Jag tycker det är en positiv anda i Rättvik. Många människor med mycket energi och driv. Jag är nöjd med att vara företagare här i kommunen.

Vad tycker du att kommunen ska fokusera på framöver?

– Fortsätt att besöka företag och organisationer. Jag och många med mig tycker det är viktigt att ha en nära kontakt med kommunens politiker och tjänstemän och det uppskattas.

Vi tackar Gusse Bjernulf för ett trevligt och informativt möte. Koppjärk skickar stafettpinnen vidare till Erik Nallén på Nallens Entreprenad som vi besöker om några veckor.

Jonny Jones, Gusse Bjernulf och Martin Clarstedt.

Jonny Jones testar styrkan i gymmet.

Vikter som hänger på sin plats.

Alla träningsredskap har sin givna plats.

Jonny Jones, Martin Clarstedt och Gusse Bjernulf.

Jonny Jones, Martin Clarstedt och Gusse Bjernulf i lokal för spinning.

Vid dagens företagsbesök deltog Jonny Jones, kommunstyrelsens ordförande, Martin Clarstedt, tf. näringslivschef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.