2021-10-11

Företagsstafetten besöker Microgreens Rättvik

Isa Persson och Mattias Dahls är båda från Rättvik. De gillar odling och kallar sig själva för ”odlings-freak”. Till en början odlade de mest för privat bruk men sedan mars 2020 driver de aktiebolaget Valleys och säljer sina produkter under varumärket Microgreens Rättvik.

Isa Persson och Mattias Dahls.

Isa Persson och Mattias Dahls vid en vertikalodling.

– Det handlar om vertikalodling där man odlar på höjden. Det är ett vanligt tillvägagångssätt i många stora städer runt om i världen. Det man behöver är fin jord, bra fröer och rent vatten – absolut inga tillsatser, säger Mattias.

Isa och Mattias har nu odlat skott i sitt gamla garage i två år. Entusiasmen, idéerna och kunskapen ökar efter hand och som ett bevis på sina fina insatser fick de år 2020 bland annat Rättviks Kommuns Miljöpris.

– Det gäller att veta exakt när i tid du ska ta hand om skotten och när de smakar som bäst. Det finns mycket att lära på Youtube. De människor som håller på med den här typen av odling delar gärna med sig av sina kunskaper, säger Isa.

Isa som arbetat inom handel och restaurang i många år, har sedan länge detaljstuderat näringsämnena i frukt och grönsaker. Hon kan med säkerhet säga att skotten de producerar innehåller upp till 40 gånger mer näringsämnen än själva slutprodukten. Hon vet dessutom vad konsumenter och kockar vill ha. Idag odlar och säljer de till handel, grossister och restauranger.

– Det finns många olika sorter att välja på. På årsbasis levererar vi mellan 700–1 000 förpackningar i månaden. Vi har vant oss vid tidiga morgnar och sena kvällar. Det ska vattnas flera gånger per dag och vi måste ständigt ha koll på fuktigheten, annars kan det sluta illa, avslutar Isa.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

– Vi tycker, som så många andra, att det är vackert här och att det finns mycket att göra speciellt under sommarmånaderna. Det finns ett driv här som vi gillar. Kontakterna med Rättviks kommun har hittills varit bra och idag fick vi dessutom lite information av Martin Clarstedt gällande bygglov.

Vad tycker ni att kommunen ska fokusera på framöver?

– Fokusera på de små barnen. Vi är väldigt nöjda med kommunens förskolor och skolor men tycker att man kan prata mer om mat i skolan. Vi vinner alla på att lära barn att äta rätt från början.

Vi tackar Isa och Mattias för ett trevligt och informativt möte. De skickar nu stafettpinnen vidare till Gusse Bjernulf på Koppjärk som vi besöker inom kort.

Närbild på vertikalodling.

Närbild på del av vertikalodling.

Martin Clarstedt, Fredrik Ollén, Isa Persson och Mattias Dahls.

Från vänster: Martin Clarstedt, tf. näringslivschef, Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Isa Persson och Mattias Dahls från Microgreens Rättvik.

Vid företagsbesöket deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens förste vice ordförande, Martin Clarstedt, tf. näringslivschef och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.

Mer information