Företagsstafetten träffar MatSara
Sara Clarstedt kom till Rättvik första gången 2008 och hon kände genast att det här var rätt ställe att bosätta sig på. Till vardags jobbar hon som sjuksköterska på specialistpsykiatrin i Rättvik och hon driver också företaget Jokanymo.
Sara är vida känd under varumärket MatSara men när vi ber henne beskriva sig själv svarar hon utan att tveka:
– Jag är i första hand mamma till mina fyra barn.
Allt började med att Saras första barn föddes. Sara och hennes man Martin märkte nästan genast att någonting var fel och efter ett flertal sjukhusbesök konstaterades att sonen är svårt multiallergisk. Budskapet från sjukvården var entydig. Sonen skulle tvingas till livslång medicinering och långa vistelser på sjukhus. Han skulle aldrig kunna gå i förskola eller i skola med andra barn. Sara minns så väl hur hon gick hem och grät och grät.
– Jag kunde inte acceptera beskedet och till slut blev jag rent utsagt förbannad och tog saken i egna händer. För oss gällde det ju att hitta lösningar, säger Sara Clarstedt.
Sara började själv utreda sonens allergier. Hon började med att plocka bort en mängd livsmedel, produkt efter produkt. Efterhand började Sara också fundera på hur hon skulle kunna ersätta de produkter som orsakade allergin.
– Hur uppfattar man texturen, smaken, färgen? Hur påverkar den specifika ingrediensen maträtten? Vad är det man vill ersätta och vad behöver jag då ersätta den med?
Det var i det här skedet MatSara växte fram, bloggen som idag har mellan 1 000 och 2 000 unika besökare per dag.
– När vi hade löst vår situation blev andra familjer intresserade. Det började med att jag gav goda råd till dem som hörde av sig, och på den vägen är det, säger Sara.
Idag är intresset stort, inte enbart från en mängd familjer runt om i Sverige, utan även från till exempel Astma och allergiförbundet. Sara arrangerar föreläsningar och kurser samt hjälper skolor, förskolor, storkök och företagare med specialkost och anpassningar för allergiker. Hon menar att allmänkunskapen om allergier är låg och dessvärre utbildas färre och färre allergiläkare i Sverige. Företaget/bloggen MatSara utvecklas hela tiden och under nästa år kommer också den efterlängtade kokboken.
– Vi fixade det här och nu vill jag ge mitt stöd till andra, avslutar Sara.
Vad tycker du är bra med Rättvik?
– Det bästa är den varma gemenskapen, att en så liten kommun kan få människor att göra stordåd. Rättviks kommun, föreningslivet och företagarna är lösningsfokuserade. Kraften framåt vinner över kraften bakåt.
Vad tycker du Rättviks kommun ska fokusera på framöver?
– Det fortsatta arbetet med att utveckla kommunen och stötta aktörer som vill förändra. Jag tycker kommunen ska välkomna fler privata alternativ som till exempel förskolor.
Vi tackar Sara för ett trevligt och informativt möte. Sara skickar nu stafettpinnen vidare till Station Grön som vi besöker om ett par veckor.
Vid dagens företagsbesök deltog Fredrik Ollén, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Jennie Prans, Miljö- och byggenheten och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.
Denna sida uppdaterades av Carl-Johan Uhlin