2021-09-06

Företagsstafetten besöker Bruntegården

Det känns lite som höst när vi sätter oss ner med Magnus Ollas på nyrenoverade Bruntegården. Magnus som är född och uppvuxen i Rättvik har alltid varit intresserad av matlagning. För Magnus var det helt naturligt att utbilda sig inom Hotell och restaurang på gymnasiet. Men tankarna på att vidareutbilda sig till ekonom har också funnits där.

Joanna Stridh och Magnus Ollas.

Joanna Stridh överlämnar stafettpinnen till Bruntegårdens och Sjövillans ägare Magnus Ollas.

Magnus har jobbat som kock i Stockholm, i fjällvärlden och på ett flertal restauranger runt Siljan. Den första restaurangen han startade i egen regi var Golfrestaurangen i Rättvik. Det är nu 18 år sedan och sedan dess har Magnus gjort en fantastisk resa. 2013 startade han Bruntegården tillsammans med Görgen Tidén men redan efter ett år tog han själv över verksamheten.

– Vi har ett tydligt ”matlagningstänk” som många uppskattar och förknippar med Bruntegården. Vi började verkligen från grunden och har jobbat hårt för att nå dit där vi är idag. Nu rullar det på bra och jag tycker det är lika roligt att stå i köket och få fram en god maträtt som att driva företag, säger Magnus

Magnus lovordar många av sina kollegor i branschen.

– Att vi i Rättvik har ett så stort utbud av fina restauranger är ingen slump. Enligt min mening började allt med att Elisabeth Willner Perez tog över Lerdalshöjden, Gudrun Johansson byggde Sjövillan och Viktor Hård af Segerstad satsade på Big Street. Nu har vårt ”matmecka” vuxit och vi har Dalarnas mest intressanta utbud.

2018 tog han själv över Sjövillan och före sommaren 2021 fick han även köpa fastigheten. Nu ser han fram emot att varsamt renovera restaurangen i början av nästa år.

Vad tycker du är bra med Rättvik?

– Jag har en stor kärlek till orten. Rättvik är fint och det är nära till det mesta. Folk som känner till Rättvik förknippar orten med någonting bra, och det är ju positivt. Jag har haft en del kontakter med kommunen och är nöjd med hjälpen jag fått.

Vad kan bli bättre i Rättvik?

– Jag vill att vi jobbar vidare med ”Vackert Rättvik”. Det är många privatpersoner/företag som driver saker framåt och då måste kommunen också satsa och ta ett större ansvar. Ta stranden till exempel. Vi var flera företagare som gick samman och köpte strandrensaren. Den överlämnades som gåva till kommunen för att de skulle sköta strandremsan. Visst används den, men inte alls i så stor utsträckning som den skulle behövas. Det är också fullt med buskar och annan vegetation som måste röjas.

– Jag tänker också ofta på hur mycket vi rättvikare får tillgång till tack vare våra privata företag. Satsar den privata sektorn måste även kommunen kliva fram och ta nya initiativ. Vi måst ha stora visioner och jobba tillsammans.

– Det måst också byggas fler bostäder, många vill flytta hit.

Vi tackar Magnus för ett trevligt och informativt möte. Magnus skickar stafettpinnen vidare till MatSara som vi besöker inom kort.

Magnus Ollas.

Magnus välkomnar såväl matgäster som konferenser till Bruntegården.

Bruntegårdens matsal.

Bruntegårdens nyrenoverade matsal

Vid fredagens företagsbesök deltog Joanna Stridh, kommunstyrelsens andre vice ordförande och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.