2021-05-25

Företagsstafetten besöker Spegel – ett av många duktiga exportföretag i Rättvik

Vecka 20 begav sig Företagsstafetten till lilla industriområdet och besökte Spegel som ägs och drivs av Per Sanfridson och Anna Stridsberg. Spegel har ett stort sortiment av design-, köks- och souvenirartiklar som de själva tillverkar eller köper in. Artiklarna säljs sedan vidare till en rad hemslöjdsbutiker i Sverige och utomlands.

Per Sanfridson, Anna Stridsberg och Ulrica Momquist.

Per Sanfridson och Anna Stridsberg tillsammans med Ulrica Momquist.

Här i Dalarna hittar vi många av deras produkter på bland annat Rättviks Slöjd, Nils Olssons hemslöjd och Nittsjö Keramik. Anna berättar att den svenska och norska marknaden är störst men att de återkommande levererar även till Finland, Tyskland, USA, Australien och Japan. Japanerna uppskattar träprodukterna med den skandinaviska, lite avskalade designen. Det gör även australierna men de gillar också julen och därför levererar Spegel åtskilliga renskinnstomtar dit varje år. På grund av pandemin har efterfrågan på souvenirer minskat under det gångna året men nu hoppas och tror Per och Anna på ett uppsving. Design- och köksartiklarna har sålt fortsatt bra.

Vad tycker ni är bra med Rättvik?

Närheten till naturen! Vi arbetar ibland sex dagar i veckan och då kan det vara skönt att motionera någon timme eller två mitt på dagen. Det är nära och det är smidigt. Vi har också ett gott samarbete med flera Rättviksföretag vad gäller leveranser till utlandet och hantering av emballage med mera.

Vad kan bli bättre i Rättvik?

Vägarna här på lilla industriområdet. Det går en hel del tung trafik här och som det ser ut nu så är det besvärligt. Det är väldigt fint inne i centrum men här är det dåligt.

Vi tackar Per, Anna och Ingela för ett trevligt och informativt möte. Per skickar nu stafettpinnen vidare till Anders Traktorservice som vi besöker om några veckor.

Ulrica Momquist, Anna Stridsberg, Per Sanfridson och Ingela Hedman.

Från vänster Ulrica Momquist, Anna Stridsberg, Per Sanfridson och Ingela Hedman.

Tillverkning av souvenirartikel.

Spegel tillverkar många souvenirartiklar själva.

Vid fredagens företagsbesök deltog Ulrica Momqvist, ordförande i kommunens allmänna utskott och Annette Riesbeck ordförande i Närvik. Besöket arrangerades i samarbete mellan Rättviks kommun och Närvik.