2021-04-23

Du tvättar väl bilen på rätt sätt?

Biltvätt på gatan eller garageuppfarten skapar problem i vår lokala vattenmiljö. Vill du värna din närmaste badsjö kan du inte tvätta bilen hemma på gatan. Helgen 24–25 april pågår stora biltvättarhelgen och vi vill påminna dig om hur du tvättar bilen på rätt sätt.

Närbild på hand som tvättar bil med tvättsvamp.

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som är skadliga för både människa och miljö, och svåra för naturen att bryta ner.

Att tvätta bilen hemma skapar lokala vattenmiljöproblem

När det gäller biltvätt på gatan eller i en biltvätt så är vår utgångspunkt att biltvätten hemma framför allt skapar lokala vattenmiljöproblem. Vill du värna din närmaste badsjö och vattenmiljö så kan du inte tvätta bilen hemma på gatan. Tvättvattnet inklusive tvättkemikalier, olja och tungmetaller rinner rakt ut i din närmaste sjö vilket påverkar vattenmiljön där.

Vi rekommenderar att du tvättar din bil i en biltvätt

För att du ska vara säker på att du inte påverkar miljön negativt ska du tvätta din bil i en modern biltvätt. Det finns både automatiska och gör-det-själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare eller reningsverk för att rena det smutsiga vattnet från tvätten.