2021-02-08

Glädjefylld inflyttning i nya Nyhedsskolan

– Det känns fantastiskt att komma till våra nya fräscha lokaler, säger Nyhedsskolans biträdande rektor Cecilia Geber.

I filmen från invigningen får du bland annat en liten rundvandring i skolan.

Cecilia Geber.

Nyhedsskolans biträdande rektor Cecilia Geber är mycket nöjd med den nybyggda skolan.

– Vi har nu en egen matsal, eget kök, eget skolbibliotek och en ”studiohall” som fungerar som ett vardagsrum för eleverna. Klassrummen är jättefina och de har tillhörande grupprum. Underbart att vi nu har all personal under samma tak igen säger Cecilia med ett leende.

– Bland det bästa är nog också en upprustad skolgård för eleverna och en fräsch arbetsmiljö för personal och elever. Det känns jätteviktig menar Cecilia.

Klätterställning med rutschkana.

Nyhedsskolans upprustade skolgård.

Byggd med utrymme för framtiden

På Nyhedsskolan går barn från förskoleklass upp till femmans årskurs. I nuläget är det drygt 180 elever på skolan. Skolan är byggd för att kunna ta emot 300 elever. Det finns alltså mer utrymme tillhands med tanke på framtiden. Den ”gamla Nyhedsskolan” revs efter många år av problem och bekymmer.

Joanna Stridh och Björn Evbjer

Joanna Stridh och Björn Evbjer vid invigningen den 22 januari 2021.

Bra dialog med lärarna

– Bygget av den nya skolan har gått med rekordfart säger Björn Evbjer, vd på Rättviks fastigheter AB. Beställningen skrevs under den 17 mars 2020. Besiktningen av den färdiga skolan var den 9 december 2020. Skolan är byggd i fabrik i modulform. Den har sedan fraktats till Rättvik för uppmontering på den gamla grunden som lämnades kvar från första skolan.

– Bygget av skolan har skett i bra dialog med lärarna säger Björn. Skolan ska möta framtidens behov på ett bra sätt. Björn avslutar med att tacka personalen för deras tålamod och för gott samarbete.

Ett lyft för elever och personal

– Äntligen har vi en ny, modern och ändamålsenlig skola i centrala Rättvik säger Lars Kratz, chef för barn- och utbildningsförvaltningen. Det är ett lyft för elever och personal med de nya lokalerna och den nya skolgården. De har under en längre tid längtat efter detta. Alla har gjort ett jättebra arbete under byggtiden berömmer Lars.

Allt enligt plan trots pandemin

– När kommunfullmäktige i februari 2020 fattade beslut om att bygga skolan hade vi nog alla svårt att föreställa oss att verksamheten skulle vara i full gång så snabbt, säger Joanna Stridh (C) kommunalråd.

– Trots pandemin har allt flutit på enligt plan och jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade. Ett extra stort tack till all personal för deras tålamod. Trots alla omständigheter med bland annat flera flyttar gör de ett fantastiskt jobb för våra elever.

– Vi har nu en ny central skola som är anpassad efter dagens och framtidens undervisning. Det bådar gott för framtiden att vi kan göra den här stora satsningen för barnen som är vår och Rättviks framtid, avslutar Joanna.