2020-12-23

Första vaccinering mot covid-19 planeras till söndag 27 december

Region Dalarna planerar att starta vaccinering mot covid-19 på söndag 27 december. Vaccinationsstarten sker i samverkan med Borlänge och Rättviks kommuner.

– Vi är mycket glada att vaccinationerna nu kommer igång. På söndag kommer de boende på Enådal och Enåbacken att erbjudas vaccination mot covid-19. Även delar av Prästskogen kan bli aktuellt för vaccinering beroende på antal. Själva vaccinationen kommer skötas av Region Dalarnas personal, säger socialförvaltningens chef i Rättvik, Annelie Granath.

Här nedan kan du läsa pressmeddelandet från Region Dalarna som de skickade ut den 23 december. Frågor om vaccinering hänvisar vi i första hand till Region Dalarna som ansvarar för vaccinationen mot covid-19. En länk till deras information hittar du längst ner i texten.

Region Dalarnas pressmeddelande

”– Vaccinet är efterlängtat. Det känns bra att vi nu är på gång och att vi kan börja vaccinera på äldreboenden där de mest sköra äldre bor, säger Sofia Jarl (C), ordförande i Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd.

EU:s ambition är att vaccinationsstarten ska starta samtidigt inom unionen under perioden 27-29 december 2020. Planen är att Region Dalarnas första leverans om 200 doser ska anlända den 27 december varpå vaccinationen startar omgående på äldreboenden. Skydd av liv och hälsa är målet med vaccinationen mot covid-19. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att personer som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och död vaccineras först.

– Vi får nu möjlighet att prova vår logistikkedja inför den omfattande och storskaliga vaccinationen av covid-19. Vi har valt Borlänge som är en större kommun och Rättvik som är en mindre kommun för att få en bred bild av hur logistik, kyltransport och samverkan mellan aktörer fungerar, säger Karin Stikå Mjöberg, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Dalarna.

Den bredare vaccinationen av covid-19 i Dalarna beräknas starta under vecka 53. Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska följande grupper prioriteras i första vaccinationsfasen:

· Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende.

· Personal inom äldreomsorg som arbetar nära boende och omsorgstagare.

· Hushållskontakter, dvs. vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp.

Notera: Vaccineringen i Dalarna kommer att starta den 27 december under förutsättning att de utlovade vaccindoserna anländer enligt plan.”

Mer information om vaccination mot covid-19 hittar du på Region Dalarnas webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.