2020-10-12

Fint pris till Rättviks skoljordbruk AB

Under veckan fick Rättviks Skoljordbruk AB, som äger lokaler, djur och en del av maskinerna på gymnasieområdet ett pris från LRF. Priset gällde årets nötköttsföretagare av LRF Dalarna, där det främsta kriteriet handlar om innovationsförmåga.

För att uppfylla kriterierna ska man vara en gård med innovationer som kan inspirera andra företagare, allt från digitala hjälpmedel till praktiska verktyg.

Kriterierna för att få utmärkelsen är

  • att företaget gjort en innovation de senaste 5 åren
  • att företaget arbetar aktivt med djurhälsan
  • en uppvisningsbar gård
  • att företaget bidrar till en positiv utveckling av nötköttsproduktionen nationellt eller regionalt (till exempel arbete i förening, tar emot studiebesök eller annan form av marknadsföring)
  • att företaget med tydligt lönsamhetsfokus utnyttjar gårdens resurser på ett optimalt sätt för nötköttsproduktion.

Årets nötköttsföretagare i Dalarna

Tack vare utmärkelsen "Årets nötköttsföretagare i Dalarna" deltar Rättviks Skoljordbruk AB i den nationella tävlingen som avgörs i november.

– Innovationerna består i att vi hela tiden tar fram nya råvaror som kan gå till äldreboendena och skolköken, berättar gårdschef Anders Knapp. Nöt-, gris- och lammkött ingår i "Återtaget" - maten som produceras och som sedan lagas till i kommunens kök.

Andra skördar som går vidare till skolbarn och äldre i kommunen är, per år, 21 ton potatis, 1 200 kilo havregryn och 400 liter rapsolja. Ett tillskott 2020 är honung från skoljordbrukets bikupor.

Text: Jeanett W Rousu
Bild: Pressbild

Fem personer står i en ladugård. En plakett och en blombukett syns också i bilden.

Uppställda i ladugården för prisutdelning är Joanna Stridh, utbildningsutskottets ordförande, Alexander Andersson, tillförordnad arbetsledare jordbruket, Anita Boman Daniels, ordförande för LRF Dalarna, Karin Lundin, arbetsledare ladugård och Anders Knapp, gårdschef.