2020-09-25

Bra företagsklimat i Rättvik enligt senaste rankingen

Av Sveriges 290 kommuner placerar sig Rättvik på plats 43. Det visar Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimatet.

Det innebär att Rättviks kommun kliver upp 10 platser totalt och rankas därmed som näst bäst bland Dalarnas 15 kommuner.

– Vi ska vara glada över Svenskt Näringslivs rankingresultat men inte nöjda, säger Rättviks kommuns näringslivschef Helena Back.

– Vi har flera frågor vi måste jobba med och försöka förbättra trots det fina resultatet. Det ska kännas bra att driva företag i Rättvik, det är grundtanken. Som vanligt är jag imponerad över Rättviks företagare som även nu under coronapandemin visat sig ha gott mod och ett oerhört driv överlag, säger Helena.

Ett engagerat näringslivsklimat

Henrik Navjord, regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna kommenterar årets ranking.

– Det som utmärker kommunerna som hamnar högt upp i rankingen är att näringslivsklimatet engagerar många i kommunen och man jobbar aktivt med attityder och sin myndighetsutövning. Man gör verkstad av sina näringslivsstrategier vilket är viktigt så det inte blir ett dokument i mängden, säger Henrik.

Fakta om rankingen

Rankingen grundas till två tredjedelar på företagens betyg på kommunens företagsklimat och till en tredjedel på statistiska faktorer. Totalt svarade knappt 33 000 företag på årets enkät som genomfördes januari t o m mars 2020. Svarsfrekvensen från företagen var 50 procent. Under 2020 har Svenskt Näringsliv uppdaterat enkätfrågorna och rankingen.

Läs mer om rankingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Svenskt Näringslivs webbplats.