2020-03-25

Nya regler för restauranger och dess besökare

Folkhälsomyndigheten har beslutat om nya regler för restauranger med flera. Dessa regler gäller från och med 25 mars 2020.

Restaurangägare Johan Andersson sätter upp informationsskyltar.

Johan Andersson sätter upp informationsskyltar på sin restaurang. Fotograf: Martin Clarstedt

Detta innebär beslutet

Folkhälsomyndigheten vill att vi håller avstånd till varandra så trängsel och köbildning ska förhindras. Folkhälsomyndigheten har inte sagt exakt hur långt avståndet ska vara men ett riktmärke är att försöka hålla 1,5 meters avstånd från varandra. Detta kallas social distansering.

  • Du som bedriver restaurangverksamhet ska ha rutiner och göra riskbedömningar för att förhindra smittspridning av covid-19.
  • Du som äter på restaurangen får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning.

Dessa berörs av beslutet

Beslutet gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, personalrestauranger och cateringverksamheter.

Detta behöver du som gäst göra

Det är viktigt att du följer Folkhälsomyndighetens och restaurangägarnas rekommendationer. Du som gäst måste hjälpa till och försöka hålla cirka 1,5 meters avstånd till andra.

Detta behöver du som restaurangägare göra

Läs och följ den nya föreskriften som Folkhälsomyndigheten beslutat om. Föreskriften hittar du på folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Har du frågor eller vill ha hjälp kan du höra av dig till miljökontoret så ska vi försöka hjälpa dig.